En cyberattack som var nära att bli historiens största bankstöld slutade snöpligt för hackarna. På grund av en felstavning i en överföring blev de av med merparten av bytet på en miljard dollar – över åtta miljarder kronor.

I början av februari bröt sig hackare in i Bangladesh centralbank och lyckades komma över de certifikat som krävs för att genomföra onlinebetalningar, uppger banken för nyhetsbyrån Reuters.

Med hjälp av certifikaten skickade hackarna sedan nära tre dussin överföringar till Federal Reserve Bank of New York i USA. Pengarna skulle gå vidare till konton i Filippinerna och fyra överföringar på totalt nära 700 miljoner kronor gick igenom.

Läs också: Kompetensbrist även för nätkriminella – har svårt att rekrytera hackare

Men när en femte överföring på knappt 170 miljoner kronor skulle skickas till Shalika Foundation i Sri Lanka gick något snett. Hackarna hade stavat ”foundation” i organisationens namn som ”fandation”. Misstaget fick Deutsche Bank, som agerade mellanhand, att ana ugglor i mossen. Tyskarna hörde av sig till Bangladesh centralbank och undrade om allt stod rätt till – och blåsningen var avslöjad. Någon organisation med namn Shalika Foundation verkar för övrigt inte existera.

I samma veva började den amerikanska banken att undersöka de olika förfrågningar de fått in. De har inte velat kommentera hur det listat ut vilka överföringar som är felaktiga, men totalt stoppade banken överföringar till ett värde av över sju miljarder svenska kronor.

Hade alla transaktioner gått igenom som planerat skulle det förmodligen blivit den största enskilda cyberattacken mot en bank i världshistorien. Närmast kommer hackergruppen Cabarnak som förra årets avslöjades som skyldiga till att ha stulit runt en miljard dollar under en tvåårsperiod – fast de hade angripit över 100 olika banker och finansinstitut.

Bangladesh centralbank har lyckats få tillbaka delar av de 700 miljoner kronor som stals, och arbetar ihop med Filippinska myndigheter för att återta resten.

Av hackarna bakom kuppen finns det däremot inga spår, mycket tyder på att de inte ens befann sig i landet. Bangladeshiska myndigheter säger till Reuters att de är tveksamma till om de någonsin kommer att få fast dem.