bluray

Optiska enheter är på god väg att fasas ut från våra datorer, men Sony har hittat ett nytt användningsområde för de snart förlegade bluray-skivorna.

Sony har visat upp det nya lagringssystemet Everspan som innehåller hundratals blueray-läsare, rapporterar IDG News. Det levereras i moduler på upp till 17 meter som då kan lagra 181 petabyte data på mängder av skivor.

Everspan är förstås inte tänkt för några blixtsnabba beräkningar, utan som en arkivfunktion för data som är viktig att bevara eller som sällan ändras. Ett exempel är streamingsajternas många videofiler – bluray är med andra ord tillbaks på ruta ett.

Läs också: Google allierar sig med Facebook i datacentret

Skivorna ska dessutom, till skillnad från dagens hårddiskar, garantera att datan behålls intakt i minst 100 år.

– Vi har kassetter, vi har hårddiskar, men tekniken lever inte lika länge som vi vill att datan ska överleva. Vi utlovar en 100-årig garanti på det här lagringsmediet, sa Sonys arkivchef Horst Schellong när han presenterade Everspan.

Sony använder en modifierad version av bluray-skivorna som kallas arkivdiskar. De har en lagringskapacitet på 300GB, hälften på vardera sida skivan – det är tre gånger så mycket som en vanlig bluray. Inom fem år lovar Sony att de utökat kapacitet ytterligare till 1TB per skiva.

Sony har också finslipat läs- och skrivhastigheten på skivorna. Konsumentmarknadens blurayskrivare använder i regel en enda laser, medan Everspan har åtta stycken som bränner samtidigt. Den genomsnittliga skrivhastigheten ligger på 140MBps och läshastigheten på 280MBps vilket närmar sig en mekanisk hårddisk – även om det ligger långt efter flashdiskar.

Läs också: Seagate släpper världens snabbaste ssd med hastighet på 10GBps

Något pris på Everspan och arkivdiskarna har Sony inte gått ut med, men Horst Schellong säger att lagringskostanden ligger under de runt 50 öre gigabyten som ett hårddiskrack kostar.