Steve Ballmer Linux

Steve Ballmer, tidigare vd för Microsoft, är känd för sina excentriska framträdanden och minst sagt energifyllda talarstil. Under flera år drev han en stenhård kamp mot Linux. Han gick till och med så långt att jämföra operativsystemet med cancer.

Men nu verkar han ha mjuknat något i sin inställning. Vid en middag i onsdags vidhöll han visserligen att hållningen var rätt där och då. Men att nu ligger hotet från Linux "i backspegeln".

”Företaget tjänade mycket pengar på att ta den striden och gjorde det mycket bra. Det har varit otroligt viktigt för företagets intäkter”, sa han vid middagen, skriver Reuters.

Läs också: Ett hisnande besked – därför satsar Microsoft på Linux

Microsofts ovilja att öppna dörren för Linux har luckrats upp. Veckans besked om en Linux-kompatibel version av SQL Server är bara det senaste exemplet. Ett besked som Steve Ballmer "älskade" och som fick honom att mejla nuvarande vd:n Satya Nadella för att ge sitt stöd.

Steve Ballmer var företagets vd i 13 år, från januari 2000 tills det att han meddelade sin avgång och Satya Nadella tog över i februari 2014. En tuff period, inte bara för Microsoft, utan för hela teknikbranschen och aktierna dök i flera år. Microsoft förlorade 40 procent av sitt värde. Sedan vd-bytet har aktiernas värde ökat med mer än 50 procent.

Ballmer berömmer sin efterträdare som helt klart har en annorlunda ledarstil. Vilket i sig har betytt mycket för bolaget.

”Ett byte av personligheter leder till att marknadens uppfattning förändras”, sa han.

Läs också: Microsofts hårdsatsar på open source – nu kommer SQL Server till Linux

Man brukar säga att när Fan bli gammal blir han religiös. Huruvida Ballmer har en gud i sitt liv ska lämnas osagt. Men en möjlig förklaring till denna nya, mjukare, inställning skulle kunna vara yoga. En hobby Ballmer plockat upp efter tiden på Microsoft.

”Man får mycket tid för att träna, meditera och ta det lugnt. Det är en underbar sak att göra”, sa han.