Bitcoin

Det är osäkra tider för bitcoin. För medan bankerna hyllar tekniken bakom, ser det desto mörkare ut för den digitala valutan självt. Oenighet i organisationen är väl det som främst rapporterats de senaste månaderna. Och nu stängs valutan ute från värmen i Microsoft Store.

Med start från i fredags går det inte längre att betala för sina varor i bitcoin. Användare kan inte köpa mjukvara och prylar via butiken om plånboken enbart innehåller digital valuta. De första rapporterna kom från Softpedia, men ett kort meddelande från Microsoft bekräftar att de nu vänt valutan ryggen.

Läs också: Här är it-jobben du aldrig hört talas om – som blir glödheta imorgon

Stoppet för bitcoinbetalningar gäller bara butikerna i Windows 10 och Windows 10 Mobile. Enligt kommentarer på Reddit så verkar det fortfarande funka via Xbox. Möjligheten att betala med bitcoin infördes i slutet av 2014, dock bara för amerikanska kunder. Då var inställningen att det handlade om att ge kunderna möjlighet att göra mer på sina enheter. Uppfattningen var att kryptovalutan visserligen inte var mainstream, men hade potential att växa.

Företagen ger ingen närmare förklaring till varför de dumpar valutan. Användare på Reddit spekulerar i att det helt enkelt var för få som betalade i bitcoin. Kanske hade Microsoft ingen anledning att hålla kvar i en betalningsmetod som mest samlade damm.

Trots att bankerna ser möjligheter med blockkedjetekniken är det inte alla som håller med. Många har också sagt att förespråkarnas syn på tekniken är irrationell och inte alls svaret på allas böner.

Läs också: IBM tar blockkedjan in i molnet – släpper mängder av applikationer som öppen källkod

Kunder som har kvar oanvända bitcoin kommer kunna använda dem. Men det går inte att sätta in mer på ditt konto.