Naturen har varit en källa till inspiration och förebilden för många av de tekniska framsteg som människor gjort. Myran har blivit en varelse som forskarna återkommer till. Hur de bygger sina samhällen och särskilt förmågan de har att förflytta objekt som väger långt mycket mer än de själva.

Lägg där till egenskaper från geckoödlor och fladdermöss så får ni en ny liten robotkrabat som tagit biomimetiken i en ny riktning, skriver New York Times. Alltså den teknik som kort sagt efterliknar djur och växter. Forskarna vid Stanforduniversitetet har kikat närmare på friktionens gränser och nu tagit fram en robot som kan dra objekt som väger tusentals gånger sin egen vikt. Men de erkänner också att de hämtat inspiration från den tecknade filmen Big hero 6, med sina svärmar av minirobotar.

För att nå fram till sina resultat har de fokuserat på att hitta metoder för få robotarna att arbeta synkroniserat och få de små kraftkällorna att jobba tillsammans på ett smidigt sätt. Istället för att gå på rå styrka. Forskarna upptäckte att myrorna uppnår stor gemensam styrka genom att synkronisera sina benrörelser och flytta tre av sina ben samtidigt som kompisarna.

Läs också: Befinner du dig mitt i en kris? Be för allt i världen inte Siri eller Cortana om hjälp

”Genom att ta hänsyn till gruppen dynamik och inte bara varje individ, kan vi bygga ett team av våra ”microtug”-robotar, som precis som myror är superstarka individer. Men som också kan jobba ihop som ett team”, säger forskarstudenten David Christensen, som varit med och tagit fram rapporten.

Den vikten robotmyrorna kan jämföras med att om en grupp bestående av sex människor skulle lyckas dra ett Eiffeltorn och tre Frihetsgudinnor.

Studien kommer presenteras vid en internationell konferens i Stockholm i maj.