surfplatta

När säkerhetsexperten Matthew Garrett, till vardags utvecklare på Core OS, checkade in på sitt hotellrum i London anade han genast oråd. Där strömbrytare brukar sitta hade någon skruvat upp surfplattor som skulle kontrollera belysningen.

Det som följer är en hemläxa i it-säkerhet för alla som planlöst slänger in teknik utan att fundera över konsekvenserna.

Matthew Garret lyckades låna ett par sladdar och satte igång. Inom kort hade han kopplat upp sig mot Android-plattan, som kommunicerade med hjälp av ett Modbus-protokoll. En ålderstigen lösning som inte kräver något lösenord alls. Med hjälp av sin dator kunde han nu utan problem släcka lampor, slå på tv-appareten eller dra för de eldrivna persiennerna.

Läs också: Slint inte med fingrarna! Varning för virusattacker mot felstavande Mac-användare

”Sedan upptäckte jag något. Mitt rumsnummer är 714. IP-adressen jag kommunicerar mer är 172.16.207.14. Visst kan de inte göra så?”, skriver Matthew Garret i ett blogginlägg.

”Jo, det är klart att de skulle”, konstaterar han.

Genom att anropa ip-adresser som slutade på olika rumsnummer kunde Matthew Garrett se om varenda hotellgäst hade ljuset på eller av. Han säger själv att han inte prövade att slå på någon annans tv mitt i natten, men att inget tyder på att han inte hade kunnat.

Läs också: Hackare lyckades nästan stjäla en miljard dollar – bankkuppen föll på en felstavning

”We are doomed”, slår en misströstande Matthew Garret slutligen fast.