Hemlighetsmakeri är lite av en paradgren för Johan Åhlén. Detaljerna är suddiga och så fort det finns följdfrågor så lämnas de nästan uteslutande svarslösa. Men det är helt i sin ordning, för dolda budskap är själva kärnan i hans spel. Och skaparen väger orden på guldvåg, för i Boxen kan allt tolkas ledtrådar för att komma till nästa nivå.

– Vem som helst kan göra ett svårt spel, grejen är att försöka göra det med lite finess, säger Johan Åhlén.

Den första boxen har hittils haft nästan 200 000 försök. Nu kommer version två, som Johan Åhlén valt att kalla Boxen kickstarter, som denna gång utspelar sig ännu mer utanför boxen. De enda begränsningarna är egentligen att utmaningarna stannar på internet och att de håller sig inom lagens ramar.

Läs också: Klarar du alla rebusar och gåtor? Här är utmaningen som bara två av 22 000 har klarat.

– Jag drar mig inte för att göra hur skruvade saker som helst och Boxen har ju hela internet som spelplan. Jag är musiker och datanörd, så jag behöver hjälp och jag har tagit mer hjälp av andra denna gång. Jag har anlitat en stuntman till exempel, säger han.

Som namnet indikerar finns det också ett tillhörande Kickstarterprojekt. För ska hjälp anlitas är den inte alltid gratis, en stuntman behöver sin lön. Därför kan de som vill bidra nu göra det via projektsidan.

Men Johan Åhlén hade nog inte varit Johan Åhlén om han inte lagt in en ledtråd även där. Tyd symbolerna längre ner på sidan och du är redo att ta dig an utmaningen.

– Det är ungefär lika svårt som mästarnivåerna förra gången, början är lite lättare. Jag vill inte att folk ska ge upp redan vid första uppgiften. Men ska man klara hela, ja då är det lika svårt, säger han.

Johan Åhlén.
Johan Åhlén tror att det dröjer ett tag innan någon klarar av Boxen kickstarter.

Boxen kickstarter har varit i gång i två dagar och än så länge har ingen klarat sig hela vägen fram. Förra gången tog det ett par veckor innan en vinnare kunde koras. Och än så länge är det fortfarande bara tio personer som klarat samtliga nivåer på första Boxen.

Läs också: Han blev svensk mästare i Sql Server-programmering

– Ingen har klarat Boxen kickstarter, och jag tror det dröjer ett tag till. Så chansen att vinna finns kvar, det är inte för sent, säger Johan Åhlén.

Boxen har gett upphov till viss frustration hos spelarna, som åkallat både högre makter och tagit till kraftuttryck som: "Jävla uppgift lös dig då för fan det måste beyda...". Den som behöver lite extra hjälp på traven kan få det via Johans hjälpblogg. 

Boxen, version två, är denna gång på engelska. Något som efterfrågats från andra sidan Atlanten. Och fler spel är definitivt att vänta.

– Jag har stora planer på helt galna idéer, säger han.