End-to-end-kryptering är i allra högsta grad på tapeten och har så varit sedan Edward Snowden läckte de berömda dokumenten sommaren 2013. Efter två år i beta-version har Protonmail nu gjorts tillgänglig för den som önskar använda tjänsten. Dessutom lanseras en ny mobilapp.

Snowdens avslöjanden blev startskottet för projektet som har en imponerande stab bakom sig, bestående av forskare från universitetet MIT och laboratoriet Cern i Schweiz. Testgruppen har varit tämligen stort, nästan en miljon människor. Men nu kan vem som helst registrera sig.

Läs också: Ny studie: Tor-användare behandlas som andra klassens nätmedborgare

”På det här sättet lägger vi valmöjligheten i konsumentens händer, inte statliga tillsynsmyndigheter”, säger grundaren Andy Yen till Engadget.

Den obrutna krypteringen gör att, liksom fallet med Apples Iphone, att inte ens företaget kan komma åt innehållet. Dessutom gör det att de inte kan följa den amerikanska regeringens krav på att lämna över data. Och eftersom företaget ligger i Schweiz och har sina servrar där kan myndigheterna inte heller stänga ner verksamheten.

Företaget fick utstå en hel del negativ publicitet när det visade sig att tjänsten tillhörde en av terroristorganisationens IS favoriter. Företagets svar på kritiken var att tekniken inte skiljer på goda och onda människor. Att samma teknik som används för att skydda aktivister och dissidenter tyvärr också skyddar terroristerna.

I hemlandet Schweiz gick företaget i spetsen för en kampanj för att stoppa landets regering från att förändra i sekretesslagstiftningen. Nu väntar en folkomröstning om nya lagar.

Läs också: Massmejl är inte alltid skräpmejl. Google finjusterar spamfiltret.

Det är inte de enda problem som drabbat företaget. Förra året stängdes tjänsten ner av en ddos-attack. Protonmail betalde de 15 bitcoin hackarna krävde, något som de senare ångrade. Efteråt har de sagt att användarnas privata information aldrig var i fara. Vilka åtgärder de vidtog för att skydda uppgifterna är oklart.

Dock är appen ett bra exempel på att användarna alltid kommer ha andra alternativ. Tvingar amerikanska myndigheter Apple att bygga bakdörrar finns en rad andra möjligheter att kommunicera anonymt.