Robotrenar, rangliga mekaniska hundar som välter och superläskiga humanoiden Atlas. Boston Dynamics har verkligen försett världen med skratt och mindre hjärtattacker. Men än så länge saknas en säljbar produkt och nu har Googles moderbolag Alphabet tröttnat på den långsamma utvecklingstakten. Och en rapport avslöjar att de kanske gör sig redo för att sälja robotverkstan, avslöjar Bloomberg News.

Boston Dynamics kom in under Googleparaplyet för drygt två år sedan. Och det är inte bristen på rubriker som gör att ägarna nu funderar på att sälja verksamheten, snarare är det fel rubriker. Företaget är känt för fyrbenta roboten Big Dog och den långsamma humanoiden Atlas. Flera av dem har gjort succé på Youtube och det är imponerande lösningar som de presenterat. Men kanske är det inte riktigt vad Alphabet önskat sig, snarare ser företaget att det är för långt kvar innan robotarna blir till säljbara produkter.

Läs också: Här tar Googles läbbiga robot en löprunda i skogen

Google har under flera år satsat på forskning och utveckling av den robotik som krävs i självkörande bilar. Robottillverkaren Boston Dynamics har däremot jobbat mycket med amerikanska militärens forskningsavdelning Darpa och har varit inblandade i en olika militära projekt. Därför sågs valet att köpa Boston Dynamics som lite udda och utanför den fåra av konsumentprodukter som Google riktat in sig på i vanliga fall.

En analytiker undrar ändå varför Alphabet lämnar företaget därhän efter bara två år. Dan Olds från The Gabriel Consulting group tror att det hela kan beror på att bolagens olika ledningsgrupper har fundamentalt olika syn på hur samarbetet ska gå till, särskilt med Googles robotpersonal.

”Plus det att Google ville att Bostonteamet skulle presentera en säljbar produkt betydligt tidigare”, säger han.

Om Boston Dynamics säljs skulle en potentiell köpare har mycket att vinna på affären. Företaget har varit en del i att utveckla robotiken sedan 1992.

Atlas

”Jag tror inte att det kommer ta ytterligare 24 år innan maskinerna verkligen är kommersiellt gångbara. Ta Atlasroboten som exempel, ge den fem testvändor till och du har en riktigt användbar robot inom fem till åtta år”, säger Mike Gennert, ansvarig för robotikprogrammet på Worcester Polytechnic Institute.

Anonyma källor säger till Bloomberg att både Toyota och Amazon skulle kunna vara tänkbara köpare. Frågan som hänger i luften är vad en eventuell försäljning betyder för Googles robotiksatsningar. Säger de adjö helt och hållet, eller har de andra planer?