Den amerikanska underrättelsetjänsten FBI har utfärdat en ny varning: i takt med att allt fler funktioner i våra bilar styrs av datorer blir de allt enklare att hacka.

På samma sätt som uppkopplade babymonitorer, kylskåp och barbiedockor blir lätta måltavlor, blir våra bilar allt enklare att bryta sig in i på digital väg. Med den delikata skillnaden att det är betydligt farligare att slå av någons bromsar än någons frysbox.

När allt från vindrutetorkarna och stereon till bromsarna och farthållarna styrs av en dator ökar helt enkelt antalet tänkbara mål.

Läs också: Här är bilarna som är lättast att hacka - är din bil en av dem?

”Med den ökade uppkopplingen är det viktigt att både kunder och tillverkare är uppmärksamma på potentiella hot mot cybersäkerheten”, skriver FBI i sin varning.

”Även om tillverkare försökt begränsa interaktionerna mellan fordonets system, trådlösa anslutningar och diagnosportar erbjuder de nya kopplingarna ingångar för angripare att på avstånd attackera fordonets kontroller och system”.

Förra sommaren fick biltillverkarna ett bryskt uppvaknande när Wired demonstrerade hur hackare kunde ta full kontroll över en Jeep Cherokee som körde i 100 kilometer i timmen genom att utnyttja en sårbarhet i bilens underhållningssystem. Kort därefter återkallade Fiat Chrysler 1,4 miljoner bilar.

FBI erbjuder också ett antal råd för oroliga bilägare. Du känner säkert igen dem, det är samma grundprinciper som inom all annan it-säkerhet: håll mjukvaran uppdaterad, undvik att modifiera mjukvaran själv och var försiktig när du ansluter nya enheter till bilen om du inte vet var de kommer ifrån.

Läs också: Hotell bytte ut strömbrytarna mot Android-plattor – blev självklart lekstuga för hackare

Myndigheten anser också att du bör vara noggrann med vem som får tillgång till bilens portar och system.

”På i princip samma sätt som du inte skulle lämna din personliga dator eller mobiltelefon olåst på en osäker plats, eller med någon du inte litar på, är det viktigt att hålla uppsikt över vilka som har åtkomst till ditt fordon”, skriver FBI.

Den som misstänker att bilen utsatts för ett angrepp föreslås kontakta bilens tillverkare och polisen.