Grattis Australien! Inom kort kommer ni att kunna beställa pizza hem till dörren – och få den levererad av en supergullig robot.

Domino’s Robotic Unit, DRU, använder i princip samma teknik som självkörande bilar. Med hjälp av lidar-sensorer känner den av omgivningen och den hittar rätt tack vare en gps och Google Maps, rapporterar Lifehacker.

Läs också: Google vill dra sig ur robotkriget – Boston Dynamics till salu

I robotens ”huvud” finns fack som både håller pizzan varm och läsken kall, självklart är de också låsta för att undvika pizzatjuvar. När DRU rullat fram till rätt hem låser kunden upp facket med hjälp av kod som skickats till mobiltelefonen.

dru2
Pizzor och läsk gömmer sig i ett låst fack i DRUs huvud. Bild: Dominos.

Dominos hävdar att roboten är först i världen som självkörande leveransredskap. Den är inte heller bara ett pr-knep, utan har provats i skarpt läge på ett antal kvarter i Brisbane. Men med en topphastighet på 20 kilometer i timmen är den inte avsedd för bilvägar, utan för gång- och cykelbanor.

DRU väger runt 190 kilogram (exklusive pizza) och mäter knappt 120 centimeter i mankhöjd. Batteriet klarar turer på upp till 20 kilometer.

Läs också: Kolla in robotmyrorna som kan flytta på en bil

Pizzaroboten ska till en början användas i Dominos pizzerior under det kommande halvåret, men det kan ta upp till två år innan de blir en vanlig syn på australiensiska gator. Dominos uppger också att de arbetar med flera länders myndigheter för att se till att DRU uppfyller kraven för att användas utomlands.