Problemen startade vid sjutiden på tisdagsmorgonen, och besökarna som strömmade in på skatteverket.se för att titta på deklarationen möttes av ett felmeddelande.

skatteverket

Orsaken var en enorm belastning på Skatteverkets servrar. Förra året stod de pall för trycket, men i år räckte kapciteten inte hela vägen.

– Förra året peakade det på nästan 25 000 användare på en gång, men i år var det över 37 000 människor inne samtidigt, säger verksamhetuvecklare Kay Kojer till IDG.se.

Totalt räknar Skatteverket med att 1,5 miljon svenskar kommer att logga in på e-tjänsterna under dagen. En ökning med över 50 procent jämfört med 2015.

Även om skatteverket.se låg nere, och sajten fortfarande är svår att nå, fungerar själva e-tjänsterna och går att nå via mobilappen.

Nu ska det värsta vara överstökat. Dagen då deklarationen blir tillgänlig är den överlägsna trafiktoppen för Skatteveret.

– Vi hade kunnat varit lite smidigare och gått ut med ett meddelande om att man skulle försöka igen lite senare. Informationsdelen måste vi jobba på, sedan kan vi inte bygga upp en obegränsad kapacitet bara för de här två dagarna, säger Kay Kojer.

Den andra dagen han syftar på är förstås dagen då deklarationen ska lämnas in. Om Skatteverket klarar av den anstormningen återstår att se.