FBI tror sig ha hittat en metod för att bryta sig in i den Iphone som tillhört en av terroristerna bakom attacken i San Bernardino förra året. Det kan betyda att Apple slipper bygga in en bakdörr i IOS.

Idag skulle parterna mötts i rätten, men förhandlingarna har skjutits upp efter FBI:s besked. I söndags ska en ”tredje part demonstrerat en möjlig metod” för att låsa upp terroristen Syed Farooks Iphone, enligt myndighetens advokater.

Läs också: Facebook, Google och Microsoft sluter upp bakom Apple i striden mot FBI

”Det krävs tester för att utreda huruvida det är en gångbar metod som inte kommer att riskera datan på Farooks Iphone. Om metoden är gångbar skulle hjälpen från Apple inte behövas”, skriver de i ett uttalande.

FBI har inte beskrivit metoden de tänker använda sig av, eller avslöjat vem eller vilka det är som kommit med förslaget. Apples advokater säger att de inte fått någon information om metoden, men om FBI har hittat sårbarheter i IOS vill de gärna ta del av dessa.

Myndigheternas agerande har upprört teknikbranschen. Apples vd Tim Cook hävdar att FBI i praktiken kräver att Apple bygger in en bakdörr i sitt eget operativsystem, och släppa fri en ”nyckel som kan låsa upp en miljard lås”.

Läs också: Apples brev till FBI väcker känslor – ”de vill att vi hackar våra egna användare”

FBI säger att de kommer att lämna in en statusrapport till domstolen den femte april. Kanske får vi veta om de lyckats bryta sig in i telefonen då. Apple har tidigare sagt att de kommer att driva ärendet hela vägen upp i högsta domstolen om så behövs.

Fakta

Den andra december förra året angrepp terrorister en julfest i San Bernardino, Kalifornien. 14 människor mördades och 22 skadades allvarligt. Efter dådet beslagtog polisen en Iphone 5c som tillhört en av terroristerna. De misstänker att telefonen innehåller viktig information och vill därför ha Apples hjälp att bryta sig in i den.

Sedan IOS 8 har operativsystemet en funktion som gör det omöjligt att knäcka pin-koden med råstyrka – efter tio felförsök raderar telefonen allt innehåll. Därför vill FBI att Apple tar fram en modifierad version av IOS som gör det möjligt att kringgå skyddet och knäcka lösenordet.

Den 16 februari befallde en domare Apple att hjälpa till FBI med mjukvaran de behöver. Företaget vägrade och dagen efter skrev vd Tim Cook ett öppet brev där han skrev att det skulle innebära ett integritetsintrång som saknade motstycke.