Micro Bit är bara fyra gånger fem centimeter stor, men chippet rymmer en fullt fungerande dator i Raspberry Pi-anda.

Det är public service-bolaget BBC som ligger bakom projektet, och efter många förseningar börjar de skicka ut datorn idag. Först ska den levereras till en miljon brittiska sjundeklassare, men inom kort ska den också börja säljas till allmänheten.

Jämfört med minidatorer som Raspberry Pi, som i princip går att använda som lågpresterande desktopdatorer, är Micro Bit betydligt klenare. På det tändsticksaskstora kortet sitter en 16MHz 32-bitars tvåkärnig ARM Cortex M0, den minsta processorn som företaget tillverkar, samt 256kB flashminne och 16kB ram. 

bbc
Bild: BBC.

Istället har BBC fokuserat på att skapa en kul grej att experimentera med – eller använda som kontrollenhet i internet of things. Enkortsdatorn har 25 programmerbara led-lampor, två programmerbara knappar och inbyggd accelerometer och magnetometer. Den har också en usb-port, Bluetooth LE, fem in- och utgångar som går att ansluta till med krokodilklämmor och 20 små pinnar.

Läs också: Pine 64 är här – kraftfullare och billigare än Raspberry Pi 3

Datorn kan antingen få ström via usb-kontakten, eller leva sladdlöst i ett par dagar med hjälp av en adapter och två AA-batterier.

Med i lådan finns ett antal verktyg och guider som skolbarn – eller nyfikna vuxna – kan använda för att lära sig programmering. Bland annat en grafisk javascript-miljö, ett enkelt python-program och en textbaserad samt Microsoft Block Editor och Microsoft Touch Develop. Båda hårdvaran och merparten av mjukvaran ska bli open source. 

microbit
Bild: BBC.

Redan 1981 släppte BBC sin första dator, BBC Microcomputer System, som skulle lära massorna att hantera den nya tekniken. Totalt tillverkades nio modeller, och 1,5 miljoner enheter såldes fram tills datorn togs ur produktion 1994.

Läs också: Grattis på Pi-dagen! Vi firar med 10 supersmarta Raspberry Pi-projekt

Det är fortfarande oklart vad Micro Bit kommer att kosta när den släpps i butik. Frågan är om BBC klarar att gå under Raspberry Pi Zeros 40 kronor.

microbit2
Bild: BBC.