Forskarna slåss nästan om att hitta de bästa sätten att ta till vara vind, sol och vatten för att omvandla elementen till energi. Nu har en grupp på MIT tagit fram en ny metod för att optimera insamlingen av solenergi genom att bygga panelerna ovanpå varandra i en pelare, ett soltorn.

Den nya formen gör att de i slutänden kan ge upp till tjugo gånger mer energi än de traditionella platta panelerna vi har i dag. Med samma yta. Allra mest nytta har tornen i nordliga klimatzoner där solens strålar inte är lika intensiva som kring ekvatorn. Tornen gör att de som faktiskt fångas upp verkligen kan optimeras, skriver IDG News.

Resultaten bygger på datamodeller såväl som tester med verkliga modeller.

”Jag tror att det här konceptet kan bli en viktig del av framtidens elalstringsapparatur”, skriver Jeffrey Grossman, docent i energiteknik, i ett pressmeddelande.

soltorn

Nackdelen är att 3D-tornen är dyrare att tillverka än de platta varianterna vi är vana vid att se. Dock vägs den kostnaden upp av betydligt högre energiutbyte, liksom en jämnare effekt under loppet av en dag och årets olika årstider, enligt forskarna.

Ur deras perspektiv är det helt rätt läge att fokusera på ny innovation. Tillverkningskostnaden för solcellerna har gått ner och är nu billigare än de konstruktioner som bär dem, kabeldragning och installationen. Enligt en rapport från Deutsche bank väntas kostnaden för att generera solenergi minska med 40 procent under de kommande tre till fyra åren. Dessutom tror de att kostnaden för solpaneler på våra tak kommer slå den för kol- och olja inom bara två år.

Läs också: Olo förvandlar din mobiltelefon till en 3d-skrivare

Strukturen i soltornen gör att panelerna kan samla in mer solljus under morgon- och kvällstimmarna när solen är närmare horisonten. Vilket också då gör att de skulle funka bra i de områden som ligger längre ifrån ekvatorn, inte minst på våra egna breddgrader.

Framför allt är den stora fördelen med tornen, enligt forskningsrapporten, att insamlingen blir mer förutsägbar och jämnt fördelad. Något som gör det lättare att integrera den i våra vanliga energinät.