Den långdragna rättstvisten mellan Oracle och Google har fått en prislapp, och det är en saftig sådan. Oracle vill ha 9,3 miljarder dollar, runt 77 miljarder kronor, i skadestånd för uteblivna Java-licenser.      

Oracle stämde Google för sex år sedan och krävde att sökjätten skulle betala för att de använder Java i operativsystemet Android. Google å sin sida har hela tiden hävdat att det handlar om att förenkla för utvecklare – något som skulle falla under ”fair use” eller skäligt bruk.

Redan 2012 togs fallet upp i domstol, men juryn var oense om Javan i Android kunde klassas som fair use. Den nionde maj börjar nästa omgång i rätten mellan giganterna, och profiler som Oracle-bossen Larry Ellison och Googles tidigare vd Eric Schmidt väntas ställa sig i vittnesbåset.

Läs också: Javakriget mellan Oracle och Google allt mer infekterat. Nu laddar teknikjättarna för fortsatt fajt.

De 77 miljarder kronor som Oracle nu kräver är tio gånger så mycket pengar som de ursprungligen ville ha i skadestånd. Orsaken till ökningen är Androids explosionsartade tillväxt, och att stämningen nu täcker alla versioner av operativsystemet upp till Lollipop.

Skadeståndskravet är stort även för teknikjättar som Google. Det är nära på dubbelt upp mot den vinst på 40 miljarder kronor som Googles moderbolag Alphabet gjorde senaste kvartalet.

I en skrivelse till domstolen har Google förkastat Oracles skadeståndsuträkning. Android använder 37 Java-api:er som tillsammans motsvarar ”en fraktion av koden i den komplexa Android-plattformen”, skriver Google.

Företagets jurister menar att ”Oracle felaktigt likställer värdet hos hela Android” med vad deras 37 api:er är värda. De vill därför att domstolen avfärdar delar av kostnadsberäkningen.

Läs också: Javaevangelist lämnar Oracle för att ”rädda Java”

IDG News har sökt både Google och Oracle för en kommentar, men företagen har avböjt att uttala sig om skadeståndskravet.