Under flera veckor har det pågått en kamp mellan amerikanska justitiedepartementet och telefontillverkaren Apple. I centrum för rättsprocessen: en Iphone 5C som tillhörde en gärningsman vid attacken i San Bernardino i december förra året. Myndigheterna har krävt att Apple ska hjälpa dem att låsa upp telefonen, men företaget har vägrat. Men nu behövs inte den hjälpen längre, skriver IDG News. De har lyckats på egen hand.

”Myndigheten har lyckats få tillgång till data lagrad i Farooks Iphone och behöver därför inte längre Apples assistans”, skriver justitiedepartementet i inlaga till domstolen.

Exakt hur de gick tillväga framgår inte av dokumentet, men statens juridiska ombud Eileen M Decker säger i ett uttalande att det varit möjligt tack vare en tredje part. Men som IDG.se rapporterade redan i förra veckan finns det enligt säkerhetsexperter egentligen bara ett sätt att komma runt skyddsmekanismerna. Tekniken kallas nand-spegling och innebär att man kopierar enhetens flashlagring.

Läs också: Här är tekniken som FBI ska använda för att knäcka Iphone

Att tvisten mellan Apple och FBI uppstod överhuvudtaget beror på en säkerhetsfunktion som lades till i IOS 8. Slås fel kod in fler än tio gånger låses telefonen helt och alla data görs oåtkomliga, krypterade. Därför går det inte med testa oändligt antal koder. Justitiedepartementet har istället velat tvinga Apple att ta fram mjukvara som skulle låsa upp telefonen. Något som företaget vägrat att göra.

För Apple har det handlat om att de i och med denna mjukvara skulle öppna en bakdörr, vilket skulle försämra säkerheten för alla Iphoneanvändare.

I tisdags i förra veckan var tanken att Apple och justitiedepartementet skulle presentera sina argument inför domstol. Men i sista stund begärde myndigheten en paus och nu begär det att hela fallet läggs ner.

”Vårt beslut att avsluta processen baseras helt på att vi, tack vare denna tredje part, nu kunnat låsa upp telefonen utan att riskera informationen som fanns i den,” skriver Eileen Decker i ett uttalande.

Apple säger å sin sida att processen överhuvudtaget inte skulle ha inletts. De motsatte sig FBI:s förfrågan eftersom de ansåg att den var felaktig och kunde leda till farliga prejudikat. Företaget har inte lämnat några kommentarer kring om de kommer ta reda hur FBI kom åt informationen i telefonen.

Men oavsett hur FBI går tillväga väcker deras hack frågor. Har den anonyma tredje parten hittat en sårbarhet som Apple inte känner till? Om nu frågan inte tas upp i rätten, är det möjligt att Apple inte heller kan kräva FBI på svar i frågan.

Om det handlar om ett säkerhetshål har Apple redan sagt att de ska leta upp det och åtgärda det. Men hur ska företagsanvändare förhålla sig till nyheten?

Läs också: Forskare visar precis hur lätt det är att tjuvkoppla nyckellösa bilar

– I det ögonblick jag hörde nyheten började jag oroa mig för att företagskunder skulle ifrågasätta om även deras data kunde riskeras. Apple kan fortfarande peka på att den aktuella enheten bara var en Iphone 5C, som inte har Touch ID eller Secure Enclave. Så även om den kördes med IOS 9 hade den inte hårdvaran, säger Bryan Ma, vice vd på analysföretaget IDC.

Om oroliga företagskunder kommer till Apple skulle de kunna hänvisa till nyare och säkrare modeller. En annan analytiker på IDC säger att det faktum att det tog flera månader för FBI att knäcka telefonen i sig är ett tecken på att den vanlige användaren inte behöver oroa sig.

– En Iphone är fortfarande betydligt säkrare än en Android. Och efter den här offentliga mobbingen som amerikanska myndigheter utsatt Apple för är jag helt säker på att företaget kommer att säkerställa att de är klanderfria, säger Simon Piff på IDC.

Han tillägger att det finns de som tror att FBI suttit på tekniken att hacka telefonen i flera år, och att deras förfrågan är mer politiskt motiverad snarare än att de behövde den tekniska hjälpen.

Om FBI hittat sårbarheter i mjukvaran kan det vara så att myndigheten är skyldiga att avslöja dem. Det hävdar Electronic Frontier Foundation, som arbetar med digitala rättigheter. Det skulle hjälpa Apple att åtgärda felet och göra telefonerna säkra för användarna.