I denna artikel:
Del 1: Tesla Model 3 får konkurrenterna att gasa – här är 6 elbilar som utmanar
Del 2: Här är allt du behöver veta om Tesla Model 3
Del 3: Laddning i taket – Tesla kan få inbyggda solceller
Del 4: Nu ska alla Tesla-modeller bli självkörande
Del 5: Olika modeller och priser för elbilarna från Tesla
Del 6: Självkörande bilar - är det framtiden?
Del 7: Grundaren Elon Musk - en driven entreprenör
Del 8: Det här måste du veta om Teslas batteri och laddning
Del 9: Se upp Tesla! Här kommer konkurrenternas elbilar

Teslas första elbil i mellanprissegmentet, Model 3, rullar under hösten ut till de första kunderna i USA. Förhandsintresset har varit enormt över hela världen, men andra mer etablerade aktörer i bilindustrin vilar inte på lagrarna. BMW, Mercedes, Volkswagen och många andra vill också bidra med nya fordon, trots att marknaden för elbilar inte lyft riktigt ännu. Under 2016 var endast en procent av alla bilar som såldes i USA rena elbilar.

Volvo Cars meddelade för en tid sedan att man är på väg att helt fasa ut dieselmotorer från sina bilar. Nu tar man första steget genom att visa upp tre elbilar från Polestar-familjen. Polestar 1 är en mer exklusiv, och dyrare modell, medan Polestar 2 ser ut att bli en vass konkurrent till Tesla Model 3, den första bilen i mellanprissegmentet från den hajpade amerikanska biltillverkaren.

Läs också: Efter leveransproblemen – nu får 400 gå från Tesla

Polestar har länge varit Volvos prestandavarumärke, som erbjudit trimmade modeller av Volvos olika modeller, men nu kommer det bli ett helt fristående varumärke med enbart elbilar och hybridmodeller.

Värstingmodellen Polestar 1 är en hybridbil som kan färdas 15 mil med ett fulladdat batteri och har 600 hästkrafter. När batteriet tar slut är den fyrcylindriga bensinmotorn redo att ta vid. Det handlar inte om någon massproducerad bil, utan den funktionen fylls i stället av Polestar 2 och Polestar 3 som kommer att börja säljas som först 2019. Volvo avslöjar inte särskilt mycket om Polestar 2, men säger själva att den kommer att vara en direkt konkurrent till Tesla Model 3 och att den kommer vara en renodlad elbil.

Förutom själva bilmodellerna berättade Volvo Cars om att man ska uppföra en ny elbilsfabrik i Kina samt börja erbjuda en prenumerationsbaserad tjänst för de kunder som inte vill äga sin bil.

Chevrolet Bolt från GM och BMW i3 finns redan ute på marknaden, men många fler utmanare är på gång. Här är ytterligare fem vassa kärror som utmanar Teslas Model 3 under de kommande åren.

honda urban ev

Honda Urban EV

Hondas fulsnygga retrobil Urban EV kommer att börja säljas inom två år om man ska tro tillverkaren. Observera dock att bilden visar ett koncept och alltså inte någon produktionsklar design.

nissan leaf

Nissan Leaf 2018

Den nya versionen av Nissan Leaf hamnar i samma prissegment som Model 3 och har en räckvidd på cirka 25 mil (Model 3 har minst 35 mils räckvidd). I likhet med Tesla Model 3 kommer den nya modellen av Leaf att kunna utrustas med funktionalitet som gör den självkörande, om än inte lika avancerad som den i Model 3.

Läs också: Förarprofiler i molnet gör att alla Tesla-bilar kan känna igen just dig

Funktionen kallas Pro Pilot Assist och kan se till att bilen håller sig till rätt fil på motorvägen samt anpassar hastigheten till framförvarande trafik. Nissan kommer sedan att gradvis förbättra tekniken så att den kan användas i helt självkörande bilar år 2020.

fisker emotion

Fisker Emotion

Fisker är en rutinerad tillverkare av elbilar som var på banan långt före Tesla. Men märket fick aldrig sitt stora genombrott – kanske var man helt enkelt för tidigt ute. Kommande modellen Emotion ser dock ut att bli en sportig elbil som kan ge Tesla en tuff match. Räckvidd på 64 mil och snabbladdning på nio minuter är några av egenskaperna som ska locka köparna. Räkna med att en färdig version av Emotion presenteras i början av 2018 och att en budgetversion släpps först några år därefter. Det ser alltså ut som om Tesla Model 3 har ett betryggande försprång.

mercedes concept

Mercedes Concept EQA

Mercedes-Benz passade på att visa upp ett nytt elbilskoncept under den stora bilmässan i Frankfurt nyligen. Nytillskottet i EQ-serien är en futuristisk kompaktmodell som kommer att börja säljas år 2020 och som ska ha en räckvidd på cirka 40 mil. Mercedes sägs ha planer på att lansera inte mindre än tio nya elbilar fram till år 2025. I likhet med Tesla Model 3 kommer EQA att kunna bjuda på snabb acceleration, från 0 till 100 km/h på fem sekunder.

porsche

Porsche Mission E

Okej, den här Porschemodellen är snarare en konkurrent till lyxigare Model S än instegsmodellen Model 3, men när den släpps på marknaden 2019 kommer den säkert få många elbilsköpare att lägga lite extra pengar på sin bil. Mission E var från början en konceptbil som visades upp på motormässan i Frankfurt för två år sedan. Mission E släpps under 2019 och kommer att hamna i samma prisklass som instegsmodellen av Porsche Panamera, som i dag ligger på cirka 825 000 kronor.

Läs också: Test: Tesla Model S P100D - en elbil som slår alla rekord!

Porsches första elbil får en räckvidd på upp till 500 kilometer enligt den europeiska standarden NEDC, och levereras med en ny teknik för snabbladdning som kan ge upp till 80 procents laddning på en kvart. Bilen gör noll till hundra kilometer i timmen på ”under 3,5 sekund” och har en topphastighet på 250 kilometer i timmen. Porsche lovar dock flera batteristorlekar och motorer, så prestandan kommer att variera med prislappen.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com