I denna artikel:
Del 1: Tesla Model 3 får konkurrenterna att gasa – här är elbilarna som utmanar
Del 2: Här är allt du behöver veta om Tesla Model 3
Del 3: Laddning i taket – Tesla kan få inbyggda solceller
Del 4: Nu ska alla Tesla-modeller bli självkörande
Del 5: Olika modeller och priser för elbilarna från Tesla
Del 6: Självkörande bilar - är det framtiden?
Del 7: Grundaren Elon Musk - en driven entreprenör
Del 8: Det här måste du veta om Teslas batteri och laddning

Teslas första elbil i mellanprissegmentet, Model 3, rullade under hösten 2017 ut till de första kunderna i USA. Förhandsintresset har varit enormt över hela världen, men andra mer etablerade aktörer i bilindustrin vilar inte på lagrarna. BMW, Mercedes, Volkswagen och många andra vill också bidra med nya fordon, trots att marknaden för elbilar inte lyft riktigt ännu. Under 2016 var endast en procent av alla bilar som såldes i USA rena elbilar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters håller tyska Volkswagen på att ta fram en elbil som med ett pris på endast 23 000 dollar kommer bli avsevärt billigare än Tesla Model 3, närmare bestämt 12 000 dollar. Enligt uppgift kommer Volkswagen att ställa om tre fabriker i Tyskland för att kunna tillverka 200 000 elbilar av typen "MEB entry" varje år.

Exakt när Volkswagen kommer att börja sälja den nya elbilen framgår inte, men andra typer av elbilar väntas nå marknaden 2020. Reuter rapporterar också att Volkswagen ska ha inlett ett samarbete med SK Innovation, en sydkoreansk tillverkare av battericeller, och Ford.

I bildspelet här ovanför kan du se Renaults konceptbil EZ-Ultimo, som inte bara är helt eldriven utan också självkörande, en ny elbil från Smart samt en sportig hybrid från Infiniti. Dessa tre bilar, och många andra modeller, visades nyligen upp på den stora bilmässan i Paris.

Läs också: Bästa elbil 2018: Test av nya modeller som går på enbart el

Det har pratats länge om Porsches utmanare till Teslas elbilar i prestandasegmentet och nu har den tyska tillverkaren avslöjat fler detaljer om Mission E, som bilen kommer att heta när den börjar säljas 2019 eller 2020.

  • Mission E kommer att nå 96,6 kilometer i timmen från stillastående på 3,5 sekunder.
  • Bilen kommer att kunna färdas 50 mil med ett fulladdat batteri. Dessutom är den en riktigt snabbladdare. På 20 minuter kommer du att kunna ladda batteriet för ytterligare 40 mil på vägarna. 
  • Porsche kommer bygga ett eget nätverk av laddningsstationer, liknande det som Tesla redan har på plats i flera länder.
  • Batteriet har en prestanda på 95 kilowattimmar och är placerat längst ned i bilen, något som ger den en låg tyngdpunkt och utmärkta sportbilsegenskaper.
  • Priset kommer att landa på 85 000 dollar.

Volvo Cars meddelade för en tid sedan att man är på väg att helt fasa ut dieselmotorer från sina bilar. Nu tar man första steget genom att visa upp tre elbilar från Polestar-familjen. Polestar 1 är en mer exklusiv, och dyrare modell, medan Polestar 2 ser ut att bli en vass konkurrent till Tesla Model 3, den första bilen i mellanprissegmentet från den hajpade amerikanska biltillverkaren.

Läs också: Efter leveransproblemen – nu får 400 gå från Tesla

Polestar har länge varit Volvos prestandavarumärke, som erbjudit trimmade modeller av Volvos olika modeller, men nu kommer det bli ett helt fristående varumärke med enbart elbilar och hybridmodeller.

Värstingmodellen Polestar 1 är en hybridbil som kan färdas 15 mil med ett fulladdat batteri och har 600 hästkrafter. När batteriet tar slut är den fyrcylindriga bensinmotorn redo att ta vid. Det handlar inte om någon massproducerad bil, utan den funktionen fylls i stället av Polestar 2 och Polestar 3 som kommer att börja säljas som först 2019. Volvo avslöjar inte särskilt mycket om Polestar 2, men säger själva att den kommer att vara en direkt konkurrent till Tesla Model 3 och att den kommer vara en renodlad elbil.

Läs också: Se upp Tesla! Volkswagens nya elbil blir avsevärt billigare än Model 3

Chevrolet Bolt från GM och BMW i3 finns redan ute på marknaden, men många fler utmanare är på gång. Här är ytterligare fem vassa kärror som utmanar Teslas Model 3 under de kommande åren.

honda urban ev

Honda Urban EV

Hondas fulsnygga retrobil Urban EV kommer att börja säljas inom två år om man ska tro tillverkaren. Observera dock att bilden visar ett koncept och alltså inte någon produktionsklar design.

nissan leaf

Nissan Leaf 2018

Den nya versionen av Nissan Leaf hamnar i samma prissegment som Model 3 och har en räckvidd på cirka 25 mil (Model 3 har minst 35 mils räckvidd). I likhet med Tesla Model 3 kommer den nya modellen av Leaf att kunna utrustas med funktionalitet som gör den självkörande, om än inte lika avancerad som den i Model 3.

Läs också: Förarprofiler i molnet gör att alla Tesla-bilar kan känna igen just dig

Funktionen kallas Pro Pilot Assist och kan se till att bilen håller sig till rätt fil på motorvägen samt anpassar hastigheten till framförvarande trafik. Nissan kommer sedan att gradvis förbättra tekniken så att den kan användas i helt självkörande bilar år 2020.

fisker emotion

Fisker Emotion

Fisker är en rutinerad tillverkare av elbilar som var på banan bara några år efter Tesla, men märket fick aldrig sitt stora genombrott. Kommande modellen Emotion ser dock ut att bli en sportig elbil som kan ge Tesla en tuff match. Räckvidd på 64 mil och snabbladdning på nio minuter är några av egenskaperna som ska locka köparna.

mercedes concept

Mercedes Concept EQA

Mercedes-Benz passade på att visa upp ett nytt elbilskoncept under den stora bilmässan i Frankfurt nyligen. Nytillskottet i EQ-serien är en futuristisk kompaktmodell som kommer att börja säljas år 2020 och som ska ha en räckvidd på cirka 40 mil. Mercedes sägs ha planer på att lansera inte mindre än tio nya elbilar fram till år 2025. I likhet med Tesla Model 3 kommer EQA att kunna bjuda på snabb acceleration, från 0 till 100 km/h på fem sekunder.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com