Del 3: Nu kan Tesla få inbyggda solceller

Effektiv användning av yta och teknik, så skulle man kunna sammanfatta Elon Musk senaste tankar kring elbilen Tesla. I en konversation på Twitter gläntade han på dörren till vad som komma skall. I framtida modeller är det nämligen mycket möjligt att taket utrustas med solpaneler för att ladda bilens batteri.

”Vi kommer troligen erbjuda det som ett alternativ”, svarade han på en direkt fråga.

En av hans följare ställde sig lite tveksam till idéen, om det ens skulle vara värt besväret att bygga in solceller i ett takfönster. Energi- och rymdentreprenören sa att det mycket väl kan fungera, om det bygger konstruktionen som en utvecklingsbar solsköld, som liknar ett infällbart biltak.

Läs också: Video: Dags att släppa ratten – nu blir alla elbilar från Tesla självkörande

Den självklara frågan är så klart: jaha, och vad kommer detta att kosta. På idéstadiet finns sällan några faktiska summor att tillgå, men Elon Musk säger att det inte kommer att bli dyrt. Å andra sidan var det också mannen som lanserade en billigare och mer folklig version av sin elbil med en prislapp på 350 000 kronor.

Hela diskussionen om solceller började efter att bolaget presenterat en helt ny forskningsgrupp som ska ta fram en ny typ av mycket hållbart glas. Rutorna är tänkta att byggas i Model 3-bilarna som blir den första masstillverkade versionen av Tesla som väntas nå marknaden 2017. För ytterligare ett par tusen kan ägaren få ett tak helt gjort i glas. Något som företagets vd naturligtvis rekommenderar då det gör att interiörerna känns extra bra, twittrar han.

Läs också: Elon Musks superraket tar oss till Mars – och vilken annan planet som helst i vårt solsystem

Forskningen kring solceller sker annars inom ramarna för ett annat Elon-företag, Solarcity, där han är styrelseordförande. Men det lutar åt att Tesla kommer att köpa upp företaget. Tesla Motors presenterade nyligen också planer på att ta fram en serie takplattor utrustade med solceller för vanliga husägare. Plattor som påminner lite om skiffer vid första anblicken. De ska inte bara kunna läggas på hustak utan även byggas in i värmeelement på till exempel en bil eller för att smälta snö på taken.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com