Del 6: Självkörande bilar - är det framtiden?

En tydlig trend i bilindustrin är tillverkarnas tro på att självkörande bilar är framtiden. Googles självkörande bilar har kunnat ses på gatorna i vissa delar av USA sedan flera år tillbaka.

Här ligger Tesla Motors långt framme genom att redan nu erbjuda en autopilotfunktion i en del av sina bilar. Det innebär att föraren helt kan släppa ratten en stund och ägna uppmärksamheten åt något annat medan Teslan ser till att hålla sig på vägen och anpassa avståndet till andra fordon.

Läs också: Tesla är den ohotade kungen av elbilar – varför har Elon Musk lyckats där andra gått bet?

Alla Model S som är tillverkade i slutet av september 2014 eller senare är utrustade med en liten kamera i ovankant av vindrutan, en radar under grillen samt sonarutrustning i kofångarna. Den här utrustningen gör att bilen kan samla in och tolka information från vägskyltar och filmarkörer samt upptäcka och väja för hinder i vägbanan.

Autopilotfunktionen är dock inte helt okontroversiell. Sedan en del Teslaförare börjat utsätta sig själva och sina medtrafikanter för riskfyllda experiment beslutade Tesla Motors att begränsa några av autopilotfunktionerna. Bland annat kan man bara aktivera autopiloten om bilen framförs med laglig hastighet.

Läs också: Tesla S uppdateras med autopilot

Superentreprenören och Teslagrundaren Elon Musk har själv sagt att han tror att bilar som körs av mänskliga förare kommer att bli olagligt.

– Du kan inte låta en människa köra en två ton tung dödsmaskin.

Han jämför dagens bilar med gårdagens hissar där en person var tvungen att åka med för att se till att hissen stannade vid rätt våning.

– Sen utvecklade vi några enkla kretsar som såg till att hissen automatiskt kom till den våningen där du är, bilen kommer att bli precis så.

Läs också: Elon Musk bakom världens mest effektiva solpaneler

Elon Musk påpekar dock att det är ett bra tag kvar innan de självkörande bilarna tar över på allvar och pekar på att antalet bilar i världen är två miljarder samtidigt som det bara tillverkas ungefär 100 miljoner nya bilar per år. Med den takten tar det minst 20 år att ersätta den nuvarande fordonsparken med självkörande bilar.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com