I denna artikel:
Del 1: Tesla Model 3 får konkurrenterna att gasa – här är elbilarna som utmanar
Del 2: Här är allt du behöver veta om Tesla Model 3
Del 3: Laddning i taket – Tesla kan få inbyggda solceller
Del 4: Nu ska alla Tesla-modeller bli självkörande
Del 5: Olika modeller och priser för elbilarna från Tesla
Del 6: Självkörande bilar - är det framtiden?
Del 7: Grundaren Elon Musk - en driven entreprenör
Del 8: Det här måste du veta om Teslas batteri och laddning

Teslas första elbil i mellanprissegmentet, Model 3, rullade under hösten 2017 ut till de första kunderna i USA. Förhandsintresset var enormt över hela världen, men andra mer etablerade aktörer i bilindustrin vilar inte på lagrarna. BMW, Mercedes, Volkswagen och många andra vill också bidra med nya fordon.

Nyligen presenterade Volkswagen de officiella priserna på ID 3, den elektrifierade småbilen som påminner en del om klassikern Golf. ID 3 lanseras i tre olika modeller, där den billigaste kommer att kosta under 350 000 kronor i Sverige och den dyraste närmare 500 000 kronor. Kom dock ihåg att vi i Sverige har en elbilspremie på 60 000 kronor.

De två dyrare versionerna är framförallt försedda med ett större batteri, som ger en räckvidd på upp till 55 mil. Instegsmodellen ska kunna ta sig 33 mil på ett fulladdat batteri.

I bildspelet här ovanför kan du också se Renaults konceptbil EZ-Ultimo, som inte bara är helt eldriven utan också självkörande, en ny elbil från Smart samt en sportig hybrid från Infiniti.

Läs också: Bästa elbil 2018: Test av nya modeller som går på enbart el

Volvo Cars meddelade för en tid sedan att man är på väg att helt fasa ut dieselmotorer från sina bilar. Snart kommer man att börja leverera tre olika elbilar i Polestar-familjen. Polestar 1 är en mer exklusiv, och dyrare modell, medan Polestar 2 ser ut att bli en vass konkurrent till Tesla Model 3, den första bilen i mellanprissegmentet från den hajpade amerikanska biltillverkaren.

Läs också: Efter leveransproblemen – nu får 400 gå från Tesla

Polestar har länge varit Volvos prestandavarumärke, som erbjudit trimmade modeller av Volvos olika modeller, men nu kommer det bli ett helt fristående varumärke med enbart elbilar och hybridmodeller.

Värstingmodellen Polestar 1 är en hybridbil som kan färdas 15 mil med ett fulladdat batteri och har 600 hästkrafter. När batteriet tar slut är den fyrcylindriga bensinmotorn redo att ta vid. Det handlar inte om någon massproducerad bil, utan den funktionen fylls i stället av Polestar 2 och Polestar 3.

Läs också: Se upp Tesla! Volkswagens nya elbil blir avsevärt billigare än Model 3

Chevrolet Bolt från GM och BMW i3 finns redan ute på marknaden, men många fler utmanare är på gång. Här är ytterligare fem vassa kärror som utmanar Teslas Model 3 under de kommande åren.

honda urban ev

Honda Urban EV

Hondas fulsnygga retrobil Urban EV kommer att börja säljas inom två år om man ska tro tillverkaren. Observera dock att bilden visar ett koncept och alltså inte någon produktionsklar design.

nissan leaf

Nissan Leaf 2018

Den nya versionen av Nissan Leaf hamnar i samma prissegment som Model 3 och har en räckvidd på cirka 25 mil (Model 3 har minst 35 mils räckvidd). I likhet med Tesla Model 3 kommer den nya modellen av Leaf att kunna utrustas med funktionalitet som gör den självkörande, om än inte lika avancerad som den i Model 3.

Läs också: Förarprofiler i molnet gör att alla Tesla-bilar kan känna igen just dig

Funktionen kallas Pro Pilot Assist och kan se till att bilen håller sig till rätt fil på motorvägen samt anpassar hastigheten till framförvarande trafik. Nissan kommer sedan att gradvis förbättra tekniken så att den kan användas i helt självkörande bilar år 2020.

fisker emotion

Fisker Emotion

Fisker är en rutinerad tillverkare av elbilar som var på banan bara några år efter Tesla, men märket fick aldrig sitt stora genombrott. Kommande modellen Emotion ser dock ut att bli en sportig elbil som kan ge Tesla en tuff match. Räckvidd på 64 mil och snabbladdning på nio minuter är några av egenskaperna som ska locka köparna.

mercedes concept

Mercedes Concept EQA

Mercedes-Benz passade på att visa upp ett nytt elbilskoncept under den stora bilmässan i Frankfurt nyligen. Nytillskottet i EQ-serien är en futuristisk kompaktmodell som kommer att börja säljas år 2020 och som ska ha en räckvidd på cirka 40 mil. Mercedes sägs ha planer på att lansera inte mindre än tio nya elbilar fram till år 2025. I likhet med Tesla Model 3 kommer EQA att kunna bjuda på snabb acceleration, från 0 till 100 km/h på fem sekunder.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com