Del 4: Nu ska alla Tesla-modeller bli självkörande

Teslas vd Elon Musk vill sätta fart på utvecklingen mot helt självkörande bilar och dra ifrån konkurrenterna. Därför förses nu både Tesla Model S och Model X med ny hårdvara för självkörning som inkluderar åtta 360-graderskameror, 12 uppdaterade sensorer och en framåtriktad radar, enligt företagets hemsida.

En 40 gånger kraftigare dator som klarar 12 000 miljarder processer per sekund uppgav Elon Musk i ett konferenssamtal med journalister, ska ta hand om den information som samlas in, skriver Forbes.

Mjukvaran för att köra bilarna är dock inte färdigtestad ännu enligt Elon Musk. Men om ett drygt år, i slutet av 2017, räknar han med att Tesla ska kunna köra helt utan mänsklig handpåläggning från Los Angeles till New York.

Läs också: Tesla säljer dubbelt så många bilar – trots dödskraschen

Det är en aggressiv tidplan. Konkurrenter har tidigare talat om att kunna presentera helt självkörande bilar mellan 2019 och 2021.

Utspelet är ett i en lång rad från Elon Musk de senaste månaderna där avsikten, enligt Reuters, är att hålla uppe investerarnas intresse för bolaget.

Samtidigt handlar det inte bara om teknik - inte heller lagstiftningen kring självkörande bilar är på plats och där finns fortfarande många frågeteckan.

I Sverige exempelvis blev det tydligt i somras när Datainspektionen i skarpa ordalag sågade ett förslag om tester av självkörande bilar där just kamerorna lyfts fram som ett problem eftersom de filmar personer runtom utan att de gett samtycke.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com