Del 5: Olika modeller av elbilarna från Tesla

Från och med september 2016 levererar Tesla nya versioner av Model S och Model X med ett nytt kraftfullare batteripaket. Tack vare det nya batteriet ska Model S bli världens snabbaste massproducerade bil, enligt bolaget.

Tesla vill attrahera sportbilsentusiaster med versionen Model S P100D som innehåller det nya batteripaketet. Modellen ska kunna accelerera från noll till omkring 96 kilometer i timmen på 2,5 sekunder, att jämföra med 2,8 sekunder för version P90D.

Läs också: Nu kan du ladda Tesla Model S trådlöst

Den tyngre Model X P100D ska kunna accelerera från noll till 96 på 2,9 sekunder med det nya batteripaketet.

Model X ska kunna köra 465 kilometer på en enda laddning med det nya mer kraftfulla batteriet, enligt Elon Musk.

Model X kan bli din för under en miljon kronor

En annan populär modell är lyxiga suven Model X. Det går faktiskt att få en Model X för under miljonen, men det är på håret. En Model X 75D i grundutförande kostar 987 000 kronor i kontantpris, plus 3 950 kronor i registreringskostnader. Leveransen om man beställer idag beräknas till slutet av 2016.

För den med stor plånbok finns det gott om utrymme att expandera bilen. Instegsmodellen har bara fem säten, saknar autopilot och har inte köldpaketet som rekommenderas i Sverige. Priset går med andra ord snabbt över miljonen.

Företaget som tillverkar elbilarna heter Tesla Motors och grundades 2003. Huvudkontoret och den största fabriken ligger i Kalifornien. Förutom att sälja färdiga bilar, säljer Tesla Motors även batterier och drivlinor till elbilar som andra tillverkare kan använda sig av.

Startskottet: Tesla Roadster
Den allra första bilen från Tesla Motors heter Tesla Roadster och är baserad på sportbilen Lotus Elise. Den första Roadstern rullade ut på vägarna 2008 och tillverkningen upphörde 2011. Roadster var den första, serietillverkade elsportbilen och såldes i omkring 2 400 exemplar.

tesla roadster
Tesla Roadster. Foto: fogcat5 (CC)

Tesla Model S - lyxig och snabb
Model S är Tesla Motors första helt egenutvecklade elbil. Den nådde marknaden 2012 och finns tillgänglig i flera olika varianter. Modellerna 90D och P90D har fyrhjulsdrift och två motorer, en för fram- respektive bakdäcken.

Model S var den bäst säljande elbilen globalt sett under 2015 och har tillverkats i över 100 000 exemplar. Det är endast elbilen Nissan Leaf som har sålts i fler exemplar totalt sett.

Värstingmodellen Model S P90D gjorde sig snabbt känd för sin extrema acceleration: från 0-100 km/h på drygt tre sekunder. Topphastigheten ligger på 249 km/h.

Läs också: Nästa storslagna plan från Elon Musk? En flygande Tesla

Model 3 - den första Teslan för massorna
Våren 2016 presenterades Model 3, elbilen som ska ge Tesla ett stort genomslag i en lägre prisklass. I grundutförandet kommer Model 3 att kosta 35 000 dollar i USA, en siffra som väntas motsvara någonstans i spannet 350 000 – 400 000 kronor. Model 3 kan utan problem rymma fem personer och ligger i samma prisklass som Audi A4 och BMW 3-serien.

Räckvidden på Tesla Model 3 beräknas till 35 mil enligt den amerikanska EPA-standarden, som är lite mer försiktig än europeiska standarden NEDC. Det ligger strax under den billigaste Model S som enligt samma måttstock har en körcykel på 39 mil.

I vanlig ordning lovar Elon Musk att bjuda på en snabb bil. Vad Model 3 får för topphastighet är oklart, men redan utan att köpa till extra prestanda ska den göra 0-100 km/h på under sex sekunder.

Läs också: Teslas nya självladdande laddkabel är häftig men också lite läskig

Model X
Stadsjeepen Model X har en räckvidd på upp till 50 mil och kan i sitt snabbaste utförande göra 0-100 på 3,2 sekunder. Det är en värsting med lägstapris på 132 000 dollar – motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor.

Trots det saftiga priset är Model X en försäljningssuccé. En talesperson för Tesla säger till Venturebeat att de fick in över 20 000 reservationer redan före den officiella lanseringen, vilket märks på väntetiden.

Tesla Model X
Tesla Model X utmärker sig med sina karaktäristiska vingdörrar.

Model X rymmer upp till sju vuxna beroende på utförande, har vingdörrar som skulle platsa på vilken extravagant sportbil som helst och en topphastighet på runt 250 kilometer i timmen.

Läs också: Elon Musk får se upp – Porsche tar upp kampen med Tesla

Den kanske allra mest skruvade funktionen är att Model X har ett inbyggt skydd mot biologisk krigsföring. Med ett knapptryck går det att aktivera ett luftfilter som enligt Elon Musk klarar av att filtrera ut vilka luftburna gifter som helst.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com