Del 7: Grundaren Elon Musk - en driven entreprenör

Teslas grundare Elon Musk föddes 1971 och växte upp i Sydafrika, men det var i USA som han kom att göra sig ett namn och en förmögenhet. Han var en av grundarna av it-företagen Zip2 och Paypal. Elon nöjer sig inte med att agera vd för Tesla Motors. Han är även vd och teknikchef på högprofilerade rymdbolaget Space X och involverad i solpanelstillverkaren iSolarcity.

Tesla Motors har dock inte haft en spikrak resa till toppen. Företaget var länge en outsider, en startup som försökte lansera en attraktiv elbil i ett land där bilindustrins storhetstid är över sedan länge – när Tesla börsnoterades hade inget amerikanskt bilföretag gjort det sedan Ford, då var året 1956.

Men Tesla Motors hade en plan. I ett blogginlägg från 2006 beskriver superentreprenören Elon Musk, då styrelseordförande och idag vd, hur deras elbilar skulle ta över världen.

elon musk
Elon Musk.

Tesla nöjer sig inte med att bygga en eldriven bil, företaget har byggt upp ett helt nätverk omkring dem. Samtidigt som Model S släpptes på marknaden började Tesla bygga ut sitt system med gratis laddstationer över världen. Superchargers, som de kallas, ger drygt 25 mils körning på en halvtimmes laddning.

Läs också: Elon Musk kunde inte sluta fnissa när han visade sina batterier - det är väldigt roligt

Det ger något unikt som de andra elbilarna på marknaden saknar menar Carl-Erik Stjernvall som är tekniker på Motormännens riksförbund.

– Om man skulle köpa en annan elbil måste man på eget bevåg ladda hem appar till navigationssystem, hitta laddstationer och beräkna om man har räckvidd och så vidare. Det är något som sker mer eller mindre automatiskt i Tesla. Så det finns inget som är direkt jämförbart, säger han.

Av de drygt 400 laddstationerna i världen ligger 15 i Sverige. De är placerade längs tungt trafikerade vägsträckor, men i dagsläget ligger den nordligaste strax utanför Östersund. Först nästa år har de täckning längre norrut i landet.

Läs också: Elon Musk har inte gett upp supertåget Hyperloop – bygger testbana

Med en färdig infrastruktur och en ny bilmodell på banan verkar Tesla fortfarande relativt ensamma på toppen. Och elbilsmarknaden växer snabbt. Enligt statistik från Bil Sweden registrerades 866 nyinköpta elbilar i Sverige mellan januari och april 2015. Det är tre gånger så många som samma period under 2014.

Fakta

Högkvarter: Palo Alto, Kalifornien
Grundades: 2003
Företagsledning: Elon Musk (ordförande och vd), JB Straubel (teknikchef) och Jason Wheeler (ekonomichef)
Antal anställda: cirka 13 000
Företaget är döpt efter vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.
Webbplats: teslamotors.com