Glöm apparna, i framtiden pratar du med din telefon eller dator tror Microsoft. Att robotarna blir smartare och lär sig tänka betyder inte något Terminator-scenario, tvärtom.

– I slutändan kommer det inte att vara människa mot maskin. Det kommer att vara människa med maskin, sa Microsofts vd Satya Nadella på Build-konferensen igår.

Läs också: Bygg din egen Cortana – Microsoft öppnar sina verktyg för maskininlärning

Han presenterade företagets nya satsning ”konversation som plattform”. I takt med att datorer utvecklas med hjälp av maskininlärning och blir bättre på att ta order på människors språk istället för med ettor och nollor kommer vårt sätt att använda dem att förändras, menar Microsoft.

Rent konkret handlar det om att göra språket till det nya gränssnittet, och att se till att vi ber Cortana om hjälp att till exempel boka en flygbiljett istället för att använda flygbolagets app, kalendern och mobilbanken.

Det finns bara en hake: datorn måste veta allt om dig för att effektivt kunna sköta dina vardagsbestyr.

– Vi måste lära den de breda sammanhangen – människor, platser, saker. Och vi måste lära dem dina personliga preferenser, sa Satya Nadella.

Läs också: Befinner du dig mitt i en kris? Be för allt i världen inte Siri eller Cortana om hjälp

Inom kort kommer Microsoft att börja utöka vad exempelvis Cortana kan göra för nytta. Under presentationen i går visade botens produktchef Marcus Ash upp hur pass smart hon blivit med kommandon som ”skicka Dave den där powerpointen jag jobbade på i går kväll” och ”vad var det för leksaksaffär jag besökte under förra årets Build?”. Cortanas artificiella intelligens kommer också att integreras i Skype inom kort.

För att få fler med på tåget släpper Microsoft även en rad verktyg, api:er och ett ramverk för utvecklare som vill jobba med deras smarta assistent.

– Det är en riktigt spännande framtid för ai där Microsoft lanserar ett nytt utvecklingsparadigm för att bygga bottar. Det betyder att det blir lätt att bygga artificiella interaktioner mellan till exempel ett bokningssystem och en människa, säger Magnus Mårtensson, konsult på Loftysoft, som är på plats på Build.

Läs också: Siri, Cortana och M. Varför vill alla ha en intelligent assistent just nu?

Microsofts framtidsvision osar science-fiction, men frågan är om vi är redo att ständigt prata högt med våra prylar som Joaquin Phoenix rollfigur i Her – och är Microsoft själva redo att ta det här klivet?

Satsningen lanseras bara några dagar efter Microsofts haveri med boten Tay. Förra veckan släpptes hon loss på Twitter och efter bara några timmar hyllade boten Hitler, förnekade förintelsen och uppmuntrade till folkmord. Vill du verkligen att den roboten ska styra din mobiltelefon?