Väntan har varit lång, men i natt ställde sig Elon Musk till sist på scen för att visa upp Tesla Model 3. Elbilen som ska ge Tesla ett stort genomslag i en lägre prisklass.

I grundutförandet kommer Model 3 att kosta 35 000 dollar i USA, en siffra som väntas motsvara någonstans i spannet 350 000 – 400 000 kronor. En bil som utan problem rymmer fem personer i samma prisklass som Audi A4 och BMW 3-serien.

Läs också: Nu ska Tesla gå med vinst och börja sälja "billigare" bilar

Räckvidden på Tesla Model 3 beräknas till 35 mil enligt den amerikanska EPA-standarden. Det ligger strax under den billigaste Model S som enligt samma måttstock har en körcykel på 39 mil.

model3

I vanlig ordning lovar Elon Musk att bjuda på en snabb bil. Vad Model 3 får för topphastighet är oklart, men redan utan att köpa till extra prestanda ska den göra 0-100 km/h på under sex sekunder.

Model 3 får också tillgång till samma självkörande autopilot som Model S och Model X, och får även till snabbladdarna Superchargers. Elon Musk är dock tydlig med att det här bara är ”del ett” av utannonseringen av Model 3, och lovar att fler nyheter ska komma vid ett senare tillfälle.

Läs också: Elon Musk: Det är uppenbart att Apple bygger elbilar, men jag bryr mig inte

De första Model 3-bilarna ska levereras under andra halvan av 2017, men till Sverige väntas de komma först under 2018.

tesla

Trean i bilens namn står inte för att det är Teslas tredje bilmodell (det är den fjärde), utan för att bilen är tredje steget i Elon Musks strategi. Först visade Tesla att de kunde bygga fungerande elbilar med superlyxåket Roadster, sedan gjorde de två dyra men brett tillgängliga bilar som ska dra in pengar till företaget, Model S och X. Nu kommer det tredje steget: att bygga en bil som kan stå på varje familjs garageuppfart.

Läs också: Tesla är den ohotade kungen av elbilar – varför har Elon Musk lyckats där andra gått bet?

Strategin verkar fungera bra hittills. Under de första 24 timmarna tog Tesla emot över 115 000 förhandsbeställningar på bilen.