Amazon sitter alltjämt kvar på molntronen, men Microsoft och Google gör allt de kan för att slå sig fram. De senaste veckorna har jättarna visat både planerna och musklerna på var sin stor konferens. Här är den nya spelplanen:

Google expanderar med nya tjänster och nya regioner

Maskininlärning i molnet, nya verktyget för molnhantering Stackdriver och så en expansion från fyra till sexton regioner fram till 2018. Under GCP Next i San Francisco visade Google att de vill bli sedda som ett företag som satsar på storskaliga molnlösningar.

Det ligger direkt i linje med den transformation företaget går igenom. 2020 siktar Google på att tjäna mer pengar på molnet än på sök. Ett djärvt påstående från en verksamhet som idag får nära nittio procent av sina intäkter från annonser.

Google lade också fram nya krypteringsverktyg, api:er för röstigenkänning och bättre system för att kontrollera inloggningar och behörigheter.
 

Microsoft cementerar positionen som stabil tvåa

Under utvecklarkonferensen Builds andra dag stod molnet i fokus, och Azure fick en rad nya verktyg i arsenalen.

Med Azure Functions kan utvecklare kan börja sätta upp funktioner som aktiveras om bestämda förhållanden upptäcks – ett direkt svar på AWS tjänst Lambda. Dessutom utannonserades mikrotjänstverktyget Azure Service Fabrics och ett nytt utvecklarverktyg för plattformen Azure IoT som ska hjälpa till att koppla upp äldre inbäddade enheter mot molnet, utan att behöva byta ut hårdvaran.

85 procent av Fortune 500-företagen använder sig av Microsoft moln, meddelade företaget under utvecklarkonferensen Build förra veckan. Med 120 000 nya kunder i månaden, och närvaro i 30 regioner ligger de på en stabil andraplats i racet. På scenen stod också representater för BMW, Starbucks och flera andra företag och prisade Azure.

Microsoft passade också på att uppdatera NoSQL-databasen DocumentDB, ge bort nyligen inköpta utvecklingsverktyget Xamarin gratis och trycka hårt på Office som ett eget ekosystem med appar och verktyg.

Två konkurrenter – med helt olika ingång

Det Microsoft visade upp under Build fokuserade på sådant som företag faktiskt använder molnet till. Google å sin sida satsar mer på nydanade teknik, vilket visserligen är spännande.

Men hur många kommer att bygga appar som använder sig av röstigenkänning och maskininlärning i molnet, kontra hur många som kommer att bygga universella appar i gratisverktyget Xamarin? Det är ingen som behöver grubbla över svaret på den frågan.

Det ligger förstås i sakens natur. Microsoft är vana spelare på enterprise-marknaden, medan Google haft svårt att hitta en ingång till de riktigt stora företagen. Där kämpar de sedan länge i motvind.

”Jag tror att Google Cloud Platform är på god väg, men de har långt kvar – och snarare än att hinna ikapp halkar plattformen efter AWS och Azure ännu mer. De kan trycka på sina innovationer och storleken på moderskeppet Google för att ta fram nya applikationer för analys och maskininlärning, men det räcker inte när AWS innoverar snabbare och inom fler områden och är enormt stort i sig självt”, konstaterar Adrian Cockcroft på investmentbolaget Battery Ventures i ett blogginlägg.

Åtminstone på kort sikt verkar Microsoft bli bra mycket närmare att hota Amazon. Office 365 har slagit stort, och blir en bra inkörsport för att få kunder att köpa Azures infrastrukturtjänster.

Men än så länge står Amazon starka

Både Google och Microsoft har presenterat nya, starka produkter. Det finns bara ett problem: Maskininlärning, IoT, NoSQL-databaser och allt vad de nu utannonserat – det har Amazon Web Services redan i sin portfölj.

AWS kanske inte är bäst inom alla disciplinerna, men de är med i matchen och har produkter ute på marknaden. Trots alla stora ord från konkurrenterna har de alltså på sin höjd kommit upp till samma nivå som den ledande aktören. Men molnkriget rasar vidare.