Den enorma läckan från den Panama-baserade advokatbyrån Mossack Fonesca kommer från ett dataintrång, uppger företaget. Förmodligen har angriparen hackat sig in i e-postservern för att komma över dokumenten.

Byrån medgrundare Ramon Fonesca bekräftar för Reuters att dokumenten är äkta och att firman utsatts för ett ”framgångsrikt men begränsat” dataintrång.

Läs också: Nu köper allt fler företag försäkringar mot it-hot och säkerhetsrisker

”Begränsat” är ett milt uttryck. Panama Documents, som läckan kallas, är mångdubbelt större än allt Wikileaks publicerat. Tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som var de första att få ta del av materialet, fick 2,6TB data innehållande runt 11,5 miljoner dokument.

Attacken ska ha riktats mot advokatfirmans mejlserver, skriver Mossack Fonesca i ett meddelande till sina kunder som den spanska tidningen El Espanol tagit del av. Sedan intrånget ska företaget ha vidtagit flera åtgärder för att stärka it-säkerheten och håller på att utreda exakt vilken information som hackaren kommit över.

Läs också: "Säkerhetshotet mot skrivare måste tas på allvar"

Dokumenten som läckt ut visar att mängder av rika människor gömt pengar i skatteparadis. Enligt SVT:s Uppdrag Granskning finns mellan 400 och 500 svenska personer och företag namngivna i dokumenten, och de ska även visa att storbanken Nordea hjälpt sina förmögnaste kunder att gömma undan pengar.