Likt en kokong ska den fästas på utsidan av rymdstationen ISS. Den uppblåsbara bostaden Beam som en dag kan ge skydd och husrum för astronauter och rymdresenärer. På fredag följer den med övrigt material, mat och reservdelar i lastutrymmet på SpaceX fraktraket, skriver IDG News.

Väl på plats ska den för första gången testas och se om den kan stå emot rymdens utmaningar. För än så länge är det just ett test det handlar om. Är den robust nog att stå emot rymdens kalla klimat, hur påverkas den av strålning och kan den träffas av små meteorer och andra kringflygande föremål utan att spricka? Kort sagt, är den säker nog att bo i?

Läs också: Nasa har testkört raketen som ska landsätta människor på Mars

Under de två år som testet pågår kommer astronauterna på ISS inte att bo i tältet. De kommer gå in tre, fyra gånger per år och utföra olika tester för att mäta och utvärdera dess säkerhet. Det är steg ett. Men Nasas förhoppning är att Beam en dag ska kunna användas som bostad åt forskare och resenärer när de landar på Mars. Innan de kan skicka dit människor kommer de redan ha skickat dit all tänkbar last som kan behövas och förnödenheter som väntar där när besättningarna väl kommer.

”Expanderbara moduler, som har mindre massa och volym än boningar i metall kan effektivisera frakttransporterna, möjligen till och med minska antalet uppskjutningar och därmed sänka uppdragets totala kostnader”, skriver Nasa i ett uttalande.

Bakom Beam står företaget Bigelow Aerospace. Modulen väger 1 400 kilo och när den packas in i lastutrymmet är den 2,16 meter lång, 2,36 meter i diameter och har en volym på 3,6 kubikmeter. När den blåsts upp är den 4,1 meter lång och har då en mer rymlig volym på 16 kubikmeter. Ungefär lika stort som ett åttamannatält.

Den uppblåsbara boningen är den första i sitt slag att skjutas ut i rymden och som dessutom är byggd för att husera människor. Beam är utrustad med sensorer och strålningsmonitorer. För att skydda de boende är den byggd med två lager metallskott, en aluminiumstruktur samt flera lager av mjuka tyger med luftutrymme mellan lagren. Tyvärr har den inte fönster.

Läs också: Nasa hoppas knäcka koden till hypersömn – och göra långa rymdresor möjliga

När testet är över betyder det också slutet för just denna bostad. Den frigörs från sina fästen och möter sitt öde i färden ner mot jorden där den förväntas brinna upp i atmosfären.

22:43 på fredag kväll, svensk tid, är det tänkt att SpaceX rymdkapsel Dragon ska skjutas i väg från Cape Canaveral i Florida. För den nyfikna går uppskjutningen att följa live på Nasas hemsida.