Det är svårt nog att få fram nyanser och undertoner i vår digitala kommunikation. Inte nog med att ord kan missförstås. Alla de tokiga symbolerna bjuder dessutom in till en hel del förvirring när de tolkas olika av sändare och mottagare. Än värre blir det när en emoji dessutom inte ser likadan ut i den stora uppsjö av telefonmodeller som finns på marknaden.

Läs också: Din telefon har ett gäng konstiga emojis du aldrig använder – vet du vad de betyder?

För forskare vid universitet i Minnesota har sett att hur vissa emojis presenteras i olika enheter påverkar hur de uppfattas, skriver PC World. Och det kan vara ganska stor skillnad. I studien har de tittat närmare på hur den flinande figuren med leende ögon 😁 uppfattas utifrån den plattform användaren har. För det är nämligen inte så enkelt som att det finns ett gemensamt emoji-typsnitt. Nej, i stället har IOS, Android, Twitter, HTC, Facebook och övriga kommunikationsplattformar, sin egen version.  

emoji
Upplagt för kaos. Så här olika kan samma emoji tolkas beroende på vilken plattform mottagaren använder sig av.

Den flinande figuren finns således i rad olika varianter, alla med olika tolkningsmöjligheter. Forskarna i projektet har jämfört fem plattformar och de 22 vanligaste människolika emojisarna. I varje fall bad de testpersonerna att tolka och beskriva figuren med sina egna ord. De ombads också att värdera känslan de fick av figuren.

Läs också: Ditt Facebook-flöde blir lite ”roligare” nu – de nya emojisarna är här

I många av fallen fanns det utrymme för en hel del missförstånd. På IOS gav figuren något negativa vibbar, medan den på Android snarare förmedlade den motsatta känslan. Skickar således en Iphoneanvändare ett meddelande med den flinande figuren till vänner som har helt olika telefoner kan budskapet tolkas på fem helt olika sätt.

Lägg där efter till att två personer kan tolka samma figur på olika sätt och använda helt olika ord för att beskriva dem. Som de två händerna från Apple: stopp, handklapp eller hyllning?

Så för att vara på den säkra sidan, skriv vad du menar. Eller är det dags att återvända till gamla hederliga ASCII :).