Ordet steampunk har aldrig passat bättre. Gymnasieeleverna Alexander Edvardsson och Joakim Söderberg har tack vare några listiga lösningar lyckats driva en Raspberry Pi Zero med hjälp av en gammal hemmabyggd ångmaskin.
– Vi satt på lektionerna och kunde inte komma på vad vi skulle göra som projektarbete, men sen kom jag med den här dumma idén att vi skulle bygga en ångdriven hemsida, berättar Alexander Edvardsson.
Han och Joakim Söderberg går sista året på it-programmet på NTI Gymnasiet i Stockholm, och bestämde att de skulle lägga upp hemsidan med hjälp av en Raspberry Pi Zero och en ångmaskin.

– Först tog vi en mindre ångmaskin som vi trodde skulle räcka, men den var alldeles för svag. Sedan tog vi en annan ångmaskin, som min morfar byggde när han levde, som hade två cylindrar istället för en, säger Alexander Edvardsson.
Maskinen är en Stuart av okänd modell, som morfadern byggt själv från en byggsats. Han var något av en ångmaskinsspecialist när han levde.
Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi
– För länge sedan byggde han vad som då var världens minsta ångmaskin, han var lite av en uppfinnare. Jag har väl fått lite av det av honom, det här med att med att jag gillar att bygga och mecka och experimentera, säger Alexander Edvardsson.
Med den större maskinen till sin hjälp började de närma sig mål, men först efter att de lade till ytterligare en Bunsen-brännare fick de tillräckligt med kraft för att sparka igång enkortsdatorn.

Det var inte helt lätt att lösa elektroniken heller. Efter att rådfrågat ett forum på nätet bytte de till en switchad spänningsregulator, och byggde upp en kondensatorbank på 50000µF som buffert eftersom datorn behöver lite extra ström under uppstarten.
När de kommit så långt kunde de driva sin Raspberry Pi. Det återstod bara ett problem: de skulle ju lägga upp en hemsida med hjälp av ångmaskinen, och minidatorn har ingen nätverksport. För att koppla upp sig behöver de en adapter som konverterar ethernet till usb.
Läs också: Grattis på Pi-dagen! Vi firar med 10 supersmarta Raspberry Pi-projekt
– Den drog för mycket ström så datorn startade inte. Själva nätverksporten fick vi driva med en extern usb-hub som var inkopplad i väggen, men allt annat gick på ångmaskinen, säger Alexander Edvardsson.
Till sist hade de löst det. SteamPi fungerad!
– Vi fick pussla ordentligt, och det var lite ont om tid på slutet också. Vi klarade att få igång den ungefär sex timmar innan presentation. Det var lite sista minuten faktiskt, säger Alexander Edvardsson.
Inte nog med att konstruktionen klarade jobbet. Flera amerikanska tekniksajter hade hittat foruminläggen som killarna gjort, och historien om den ångdrivna minidatorn blev genast viral.
– Vi var verkligen inte beredda på uppmärksamheten. Plötsligt började den poppa upp på en massa andra ställen. Det är kul att folk blir engagerade, man blir väldigt motiverad att fortsätta, säger Joakim Söderberg.
Läs också: Raspberry Pi-grundaren: ”Nu har vi en komplett produktkatalog”
Det är duons första riktiga hårdvaruprojekt, och mötet mellan de urgamla ångverken och den supermoderna minidatorn har väckt stor uppmärksamhet. Det var just den kontrasten de var ute efter när de kom på idén.
– Det var lite det som var tanken. Att få själva principen att fungera. Jag har alltid haft många knasiga tankar på vad man kan göra, och det är kul att bygga något annorlunda som ingen annan gjort, säger Alexander Edvardsson.