Ett av världens största it-bolag har tagit sig an den amerikanska staten, skriver IDG News. Microsoft stämmer nu myndigheterna i ett försök att få bort en lag som gör det möjligt att belägga teknikföretag med yppandeförbud, om en polisiär organisation bett om tillgång till deras data. Ett brott mot konstitutionen menar de.

Stämningsansökan, som kom in till en distriktsdomstol i Washington i torsdags, gäller delar av lagstiftningen kring elektronisk kommunikation. Och som den är utformad betyder det att en domstol kan beordra företag att hålla tyst om förfrågningar om utlämnandet av data. Vilket enligt bolaget kan bryta mot grundlagen och yttrandefriheten.

Läs också: Nu klubbas EU:s nya dataskyddslag – hårdare krav på företagen

Domstolen kan begära att polisen informationen hålls hemlig om de tror att vetskapen om den kommer sätta människor liv i fara, göra det möjligt för att misstänka personer att komma undan eller på något annat sätt äventyra utredningen.

Under de senaste 18 månaderna har domstolar utfärdat 2 576 sådana beslut, två tredjedelar av dem har inte fått något slutdatum, skriver Brad Smith – företagets vd och juridiskt ansvarige – i ett blogginlägg. Det utgör ett problem för den växande molndatabranschen skriver de.

De skriver i stämningsansökan att ökningen av myndigheternas krav på data, i kombination med ökad sekretess, underminerar integriteten i molnet. Och skadat Microsofts rätt att vara öppen mot sina kunder, en rättighet som garanteras i grundlagen.

Transparens är en viktig fråga för alla it-bolag. Särskilt i takt med att bolagen ber kunderna att lämna ifrån sig allt mer data i takt med att användningen av molntjänster ökar. Myndigheternas hemliga förfrågningar kan skada förtroendet och sätta käppar i hjulet för den övergången.

De motsätter sig inte helt sekretess kring känsliga utredningar. Men de vill ha tydliga gränser. De föreslår att staten kan komma undan en rättsprocess genom att införa nya regelverk eller ny lagstiftning. Till exempel kan Justitiedepartementet anta en policy som begränsar hur myndigheterna kan utnyttja sekretesskortet. Eller så kan kongressen anta en lag som säger var myndigheterna får och inte får göra.

Läs också: Microsoft har byggt en bot som kommenterar dina bilder – men varför hatar den Sverige?

I nuläget är det för tidigt att säga något om utgången av en rättsprocess. Det skriver Jennifer Granick, ansvarig för avdelningen för civilrätt vid Standford Center för Internet and society, i ett mejl till IDG News. En sak är däremot mer säker, går det till domstol kan det ta väldigt långt tid innan ett besked kommer. Den här typen av stämningsansökningar tar ofta flera år på sig att traggla sig igenom systemet. Dessutom brukar de bli flera vändor då beslutet ofta överklagas. Justitiedepartementet har än så länge inte kommenterat Microsofts ansökan.