Google kan inom kort tvingas se sig själva på de anklagades bänk. Efter en ett år lång utredning kan EU-kommissionen nu vara redo att ge sin syn på Googles dominerande position bland operativsystemen för våra smarta telefoner. Och om Google utnyttjar den positionen till nackdel för sina konkurrenter. Detta skriver IDG News och hänvisar till källor i Financial Times. 

Enligt tidningen kan formella anklagelser om brott mot konkurrenslagstiftningen riktas mot företaget redan nästa onsdag. Utredningen kring Android inleddes 15 april förra året. Samma dag som kommussionen gick ut och sa att Google favoriserade sina egna jämförelsesajter för shopping framför konkurrenternas.

Läs också: Video: Samsung Galaxy S7 eller S7 Edge? Vi hjälper dig att välja rätt modell

Den nu aktuella utredningen grundas på klagomål från två företag, samt kommissionens egna analyser av marknaden. De har utrett huruvida Google hindrar utvecklingen av alternativ till deras egna tjänster för kartläggning, sök och app-butik, genom att kräva att hårdvarutillverkarna uteslutande förinstallerar deras appar och tjänster.

Kommissionen har nu börjat skickat ut dokument till berörda advokater, med en svarsfrist på 24 timmar. Vilket skulle kunna tyda på att utredningen närmar sig sitt slut. Sådana deadlines brukar betyda att ett slutgiltigt dokument, ett så kallat meddelande om invändningar, är på väg.

EU är inte den enda marknaden där Googles konkurrensfördelar är under lupp. I september förra året ansåg en rysk domstol att Google bröt mot lagen genom att be telefontillverkarna att installera deras appar och sökverktyg på telefoner sålda i landet. Något som ansågs stoppa utvecklingen av alternativa tjänster. Även amerikanska handelskommissionen övervägde en liknande utredning.

Läs också: FBI har knäckt terroristens Iphone – vad betyder det för säkerheten i IOS?

Skulle Google ses som skyldiga till att han utnyttjat sin särställning kan de dömas till böter på upp till tio procent av sin globala omsättning. En summa som förra året uppgick till 74,5 miljarder dollar.