Det ska bli svårare för tilläggen i Chrome att samla in data om användarna utan att berätta om det. Google har bestämt sig för att från och med mitten av juli införa nya och hårdare regler.

Utvecklare av tilläggen måste nu rätta sig efter en policy som reglerar hur de samlar in, skickar och lagrar privat information. De måste kryptera all personlig och känslig data. Och de måste redovisa sina egna integritetsvillkor för användarna.

Men framför allt måste företagen bakom tilläggen omedelbart säga till om de samlar in känslig data som inte direkt har med dess funktion att göra. Detta är viktigt för att företagen sitter på stora möjligheter att spåra webbhistorik, och användare vet i dag inte exakt hur den informationen används.

Förändringen innebär att tillägg för sociala medier nu inte kan samla in uppgifter om dina vänner, eller dig själv, utan att tydligt informera om detta. Oavsett om det är i forskningssyfte eller mer kommersiellt.

Läs också: Mozilla funderar på att fimpa Firefox – för ny webbläsare byggd på Chrome

För Google är det ett sätt att säkerställa att användarna slipper skumma tillägg och att de vet hur informationen används. Dock finns det en gräns för hur mycket som måste avslöjas och man ska nog inte låta förhoppningarna bli för stora. Anonymiserad data om hur folk använder tillägget kan även fortsättningsvis samlas in.

Utvecklarna har nu fram till den 14 juli på sig att uppdatera sina tillägg. Följer de inte de nya reglerna plockas de bort från Chrome-butiken.