Så kopplar du upp din gamla Commodore 64 i dag

David Almer är lärare och en av Sveriges stora Commodore-entusiaster. Hans garderober är fyllda med i stort sett varje maskin Atari och Commodore släppt genom åren, men det är främst klassiska Commodore 64 – och bärbara modellen SX-64 – han har igång.

Trots att han helst bara kör äkta hårdvara erkänner han att det i vissa lägen är bättre med modernare teknik.

David Almer
David Almer.

– Jag kör gärna en äkta C64 i alla lägen, eftersom hårdvaran faktiskt inte alltid går att emulera korrekt. Men det är bökigt att hålla på med diskettenheter och bandstationer, lagringsmedia från 80- och 90-talet har sedan länge börjat självförstöras och det är hög tid att rädda det man vill ha kvar till sd-kort eller flashminne. Det finns ett antal moderna produkter för enklare och säkrare inmatning och lagring, säger David Almer.

Lätt koppla via komposit
Om vi börjar med skärmen går det utmärkt att koppla en C64 till dagens tv-apparater via kompositingången. Det du behöver är en 5-pols din-kabel med 4 rca-kontakter i andra änden, då har du bild i en kontakt – oftast gul – och stereoljudet i två andra – oftast röd och vit. Kabeln är förhållandevis vanlig i elektronikkedjor och det går även att beställa specialkablage från retrosajter för finsmakaren. Kan du dessutom hitta en platt 4:3-skärm är det såklart att föredra.

– När det gäller inmatningen finns det lite olika varianter beroende på hur mycket pengar som du vill spendera och hur diskettenheten ska emuleras, säger David Almer.

Läs också: Så blåser du liv i Commodore 64

– Det bästa alternativet tycker jag är 1541 Ultimate II, en cartridge som placeras i expansionsporten och som emulerar två diskettenheter samt innehåller mängder av andra finesser, bland annat flera kända freezers, till exempel Action Replay eller The Final Cartridge III, som kunde pausa en dator i sitt läge och låta användare få tillgång till hela minnesdumpen och maskin­språksmonitorn.

En tidigare variant heter MMC64, men tillverkas inte längre. Dess begränsning är att den endast hanterar enfilsmjukvara, och därmed är de flesta diskspel uteslutna. MMC64 skeppades också som ett naket kretskort medan nyare produkter är snyggt skyddade inuti en cartridge.

Du registrerar dig för 1541 Ultimate II på tillverkarens webbplats – först när tillräckligt många gjort det börjar man producera en ny serie.

easy flash

Easy Flash är ett slags cartridge du själv kan bränna och som din C64 därefter kan läsa och köra – precis som en vanlig cartridge, men med mycket mer utrymme.

Emulerar diskettenheten
Ytterligare en populär produkt är SD2IEC som också emulerar en 1541-diskettenhet. Den innehåller inte särskilt många funktioner förutom det, och har även begränsningar som gör att den inte beter sig exakt som en äkta diskettenhet, som ju i Commodores fall har egen processor och minne, och därmed går bet på de flesta demos och vissa enstaka diskspel. För den som bara vill spendera några hundralappar och mest spelar spel är den dock ett billigt alternativ.

– 1541 Ultimate II är i dagsläget bäst på att emulera diskettenheten 1541 korrekt. Enda nackdelen är att den inte går att köpa rakt av. Du måste först registrera intresse på sajten och därefter tillverkas en ny serie först när tillräckligt många gjort likadant, säger David Almer.

retro

Vaknade igen runt 2007
C64-scenen levde kvar en tid efter det att företaget Commodore gick i konkurs 1994, men vid millennieskiftet fanns inte många aktiva entusiaster kvar. Det hände dock något oväntat kring år 2007 – allt fler började hitta tillbaka till sina gamla maskiner, och nuförtiden växer C64-scen­en för varje år som går. Det släpps både ett hundratal demos och till och med cirka tjugo speltitlar – även kommersiella – varje år till Commodore 64, hur märkligt det än kan låta.

Fakta

Processor: MOS 6510, 0,98 MHz eller 1,02 MHz
Romminne: 20 kilobyte
Ramminne: 64 kilobyte
Operativsystem: Basic V2