Commodore 64 gör comeback – här är The 64

Det har gått över 20 år sedan den sista Commodore 64:an lämnade fabriken, men nu gör den legendariska datorn comeback. The 64 är en inofficiell nyversion av världens genom tiderna bäst säljande dator och släpps både i originalutförande och som handhållen spelkonsol.

Brittiska Retro Games vill finansiera datorn via Indiegogo och har på kort tid dragit in drygt 30 000 av målet på 150 000 dollar.

Läs också: 128 GB på en gammal floppydisk? Jodå, med lite kreativitet så funkar det.

På ytan ser desktopvarianten av The 64 ut att vara snarlik originalet, förutom nymodernigheter som hdmi-port och usb-uttag. Det är i övrigt tyst om hårdvaran, men utvecklarna säger att de ”pricksäkert återskapat den klassiska Commodore 64”.

fullstor
Den fullstora versionen av The 64. Bild: Retro Games.

Datorn kan ladda spel via sd-kort eller specialbyggda kassetter som har en kapacitet på minst 512MB. Retro Games lovar också att så småningom släppa en adapter för att kunna köra originalkassetter från C64. De ”hoppas” även kunna bygga in stöd för originaltillbehör.

Läs också: En Raspberry Pi Zero i en Game Boy blir den coolaste retro-spelkonsolen vi sett

Konsolerna kommer att levereras med både klassiska C64-spel och ett antal nya titlar – det finns trots allt gott om entusiaster som fortfarande utvecklar spel för datorn. Vilka som ingår kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle.

the 64sx
Den handhållna varianten The 64SX. Bild: Retro Games.

Den fullstora datorn kostar 150 dollar att förköpa på Indiegogo, medan handhållna The 64SX ligger på 170 dollar. The 64 ska vara färdig för leverans i december, och den handhållna datorn beräknas vara klar i april nästa år.

skillnad
En storleksjämförelse mellan The 64 (vänster) och en riktig Commodore 64. Bild: Retro Games.

Fakta

Processor: MOS 6510, 0,98 MHz eller 1,02 MHz
Romminne: 20 kilobyte
Ramminne: 64 kilobyte
Operativsystem: Basic V2