I denna artikel:
1: Historien om Commodore 64
2: Så kopplar du upp din gamla Commodore 64 i dag
3: Commodore 64 gör comeback – här är The 64


Historien om Commodore 64

Commodore 64 är tveklöst den mest framgångsrika hemdatorn från 80-talet. Jämfört med dåtidens konkurrenter låg den steget före både på grafik- och ljudsidan, något som sammantaget gjorde den till en ytterst lämpad plattform för dataspel. Och det var just spelen som fick Commodore 64 att på kort tid bli så populär.

En annan förklaring till Commodore 64:ans framgångar är den så kallade demoscenen där unga, begåvade programmerare fick visa upp sina kunskaper i form av grafik- och ljuddemos.

Föregångaren hette Vic 20 och var förpackad i ett snarlikt chassi, men kom inte i närheten av samma popularitet som storebror Commodore 64. Som namnet antyder hade den sistnämnda hela 64 kilobyte i arbetsminne, betydligt mer än vad konkurrenterna kunde erbjuda. I början av 80-talet var ram-minne fortfarande mycket dyrt, men Commodore-chefen Jack Tramiel förutspådde att priserna var på väg nedåt, vilket skulle göra Commodore 64 till en riktig vinstmaskin för företaget.

Läs också: Äntligen! Nu går det att köra Slack på Commodore 64

I början av 1982 tillverkades de första prototyperna av Commodore 64. När den började säljas i butik i USA i augusti samma år hamnade slutpriset på 595 dollar, vilket redan det var ytterst konkurrenskraftigt. Datorn ställdes mot konkurrenter som Amstrad CPC, Texas Instruments TI-99/4A, Atari 800, Apple II och Sinclair ZX Spectrum men blev snabbt så populär att Commodore kunde pressa priset så att datorn blev ännu mer attraktiv. Och det tog inte lång tid innan Commodore helt dominerade marknaden för hemdatorer, en position man skulle behålla under många år framöver.

Commodore 64 blev en riktig långkörare. Ett antal olika modeller tillverkades mellan 1982 och 1994 och i runda tal 10 000 program har utvecklats för maskinen. Förutom grundmodellen Commodore 64 kan nämnas den portabla modellen SX-64. Den har en inbyggd, 5-tums färgskärm och diskettstation. En annan variant är Commodore 128, med vissa tekniska förbättringar, som kunde köras i ett C64-läge, vilket gjorde den fullt kompatibel med all mjukvara som redan fanns tillgänglig för Commodore 64.

SX-64
Foto: Hedning (CC)Commodore SX-64.

Slutligen släpptes modellen Commodore 64C, som var identisk med Commodore 64 bortsett från ett helt nytt chassi som påminner mer om Commodore 128. En modell som också bör nämnas, men som aldrig släpptes på marknaden, är den mer avancerade modellen Commodore 65 som dock inte kom längre än till prototypstadiet.

Läs också: Polsk bilmek sköter sin verksamhet på en 25 år gammal - och dammig - Commodore 64

Den ovan nämnda demoscenen bidrog till att Commodore 64 nådde sin stora popularitet. Faktum är att det än i dag skapas nya "demon" till datorn. Det behöver kanske inte sägas att demoprogrammerarna inte använde sig av den inbyggda Basic 2.0-tolken i Commodore 64 - som faktiskt var föråldrad redan när datorn släpptes. I stället är det betydligt mer avancerad maskinkodsprogrammering som gällde. En rolig detalj är att Basic till Commodore 64 faktiskt utvecklades av Microsoft.

Fakta

Processor: MOS 6510, 0,98 MHz eller 1,02 MHz
Romminne: 20 kilobyte
Ramminne: 64 kilobyte
Operativsystem: Basic V2