I dag plockar Telia bort flera stora sociala nätverk från surfpotten på två av sina abonnemang, Dela och Komplett. Kunder kan framöver surfa på bäst de vill på Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter, Kik, utan att den totala datapotten berörs.

Men funktionen är inte helt bekymmersfri. När Tre införde fri surf för streamingtjänster som Spotify och Deezer fick de kritik för att de bröt mot, eller i alla fall underminerade nätneutraliteten. Alltså att all data ska behandlas på samma sätt.

EU klubbade igenom nya regler för nätneutralitet i höstas och grundprincipen är att ingen operatör får ge en tjänst förtur eller strypa andras hastighet. Med ett undantag. Om det inte sker på någon annans bekostnad är det okej att ge förtur. Och Telia säger att de håller sig inom lagstiftningens ramar med sin nya tjänst.

Läs också: Facebooks internetsatsning stoppas – bryter mot nätneutraliteten

– Det handlar inte om någon prioritering av trafik, det berör bara den totala surfpotten och inte hastigheten. Vi tycker att det är en viktig debatt. Men det är också viktigt för oss att kunna fortsätta att vara innovativa, och att vi samtidigt lever upp till nätneutraliteten. All trafik ska behandlas lika, säger Jonas Hasselberg, ansvarig för Telias konsumentaffärer.

Tjänsten är framtagen i samarbete med de sociala nätverken men det ska enligt Jonas Hasselberg inte innebära någon ekonomisk vinning för plattformarna. Han säger också att det är lätt för sociala nätverk att ansluta, så länge man lever upp till två krav. För det första måste tjänsten användas för kommunikation. Dessutom finns ett användarupplevelsekrav, vilket egentligen betyder att plattformen måste göra det möjligt för kunden och Telia att lätt särskilja på data, så det inte blir några läckage.

– För oss har det varit viktigt att möta kundernas behov. Och de sociala nätverken är viktigt del av vardagskommunikationen i dag. Och det är just kommunikation det handlar om, säger han.

Telia är först ut med att erbjuda fri surf på sociala medier. Ett val de gjort för att allt mer av vår kommunikation går via sociala medier. Lite som när operatörerna la in fria samtal och sms i abonnemangen, så lägger de nu till fri surf för andra kanaler. Dock kommer tjänsten med ett förbehåll. Man måste lova att inte hata på internet.

Läs också: Roamingtaket klubbat – så mycket kostar det att ringa och surfa i EU nästa år

– Vi vill visa att vi är tydliga med vad vi tycker är ett schysst beteende. Vi gör detta i samarbete med antimobbningsorganisationen Friends och artisten Molly Sandén. Men integritet är viktigt för oss, vi kommer inte att bevaka våra kunder. Och är det någon som beter sig illa måste det gå via en domstol precis som vanligt, säger Jonas Hasselberg.