Japanska forskare har lyckats ta fram en elektronisk skärm som är långt mycket tunnare än människohuden, tio gånger tunnare till och med. Det gör att den kan fästas på kroppen utan att bäraren ens märker att den är där, skriver IDG News.

Läs också: Svenskar delar gärna med sig av sina hälsodata

Vad de faktiskt tagit fram vid universitet i Tokyo är en mekanisk ”e-hud”. Detta genom att använda en organisk, ljusavgivande diod. Den flexibla och töjbara e-huden kan sättas ihop med elektroniska komponenter i monitorer som bevakar patienters hälsa. Eftersom skärmen är så tunn kan tekniken ta bort mycket av det obehag som finns kring mer traditionella monitorer, säger forskarna, då de är betydligt mer påtagliga.

Huden innehåller lysdioder som kan visa tre färger, röd, grön och blå, samt organiska fotodetektorer eller optiska sensorer som kan mäta ljuset. Den kan bidra med flera elektroniska funktioner som att mäta blodets syrenivå och sen visa resultatet på hudens yta. Totalt är hela enheten tre tusendelar av en millimeter tjock.

Läs också: Statens e-hälsoboss: Patientsäkerheten är viktigare än integriteten

Nyckeln i e-huden är kombinationen av olika organiska enheter. Det gör det möjligt att visa flera elektroniska funktioner och koppla dem till wearables och medicinska system.