Google har kämpat för att stärka säkerheten i Android, men ett problem kvarstår. Nära på var tredje enhet kör förlegade versioner av operativsystemet som inte längre får några uppdateringar.

Läs också: Google varnar för att det är farligt att besöka Google.com

Versioner som är äldre än Android 4.4.4 har slutat få säkerhetsuppdateringar, men drygt 29 procent ligger kvar på äldre utgåvor, enligt en ny rapport från Google. Totalt finns över 1,4 miljarder aktiva surfplattor och mobiler med Android, med andra ord sitter över 400 miljoner enheter med ett gammalt operativsystem.

I samma rapport slår Google fast att de lyckats göra Android säkrare, och att de blivit bättre på att upptäcka skadlig kod i appbutiken.

Men de gamla enheterna belyser ett stort problem: Android är ett enormt ekosystem, och det finns en otrolig mängd, bokstavligt talat flera hundra miljoner enheter, som har allvarliga säkerhetsbrister.

Läs också: Apple bekräftar: Windows-användare ska genast avinstallera Quicktime

En god nyhet är att det är få hackare som utnyttjar bristerna i Android. Den största risken tar i vanlig ordning användare som väljer att ladda ned appar från tredje part istället för från Google Play. Av de som håller sig till Play råkar färre än 0,15 procent ut för skadlig kod, samma siffra för de som använder andra källor är en halv procent.