Åratal av spekulationer kan vara över. Den 44-årige australiensaren Craig Wright säger sig ha skapat kryptovalutan bitcoin, och påstår sig sitta på bevisen.

Men är han verkligen mannen bakom den mystiska pseudonymen Satoshi Nakamoto?

Den i övrigt okände affärsmannen träder själv in i rampljuset i en serie intervjuer med bland annat BBC. Efter intervjun med tv-bolaget bevisade han sin identitet genom att genomföra en transaktion med bitcoins som grävdes fram av Satoshi. 

Bitcoin
Craig Wright.

– Det här är blocken som användes för att skicka 10 bitcoins till Hal Finney i januari 2009 i den allra första bitcoin-transaktionen, förklarar Craig Wright.

Kryptoexperten Hal Finney ska ha varit en av ingenjörerna som hjälpte Wright att skapa valutan. Men enligt Wright stod han själv för lejonparten av utvecklingen.

Läs också: Han är – kanske – den mystiske skaparen av bitcoin

Fast frågan är vad Craig Wright egentligen bevisat. Användare på Reddit som tittat närmare på affärsmannens transaktion säger att den signatur som affärsmannen använt sig av inte alls tillhör Satoshi Nakamoto, utan är något Wright själv hämtat ur gamla loggar.

Tidningen The Economist, som också intervjuat Craig Wright, skriver att han "mycket väl kan vara Herr Nakamoto, men den frågan är inte besvarad. Kanske kan vi aldrig säkert säga vem som faktiskt skapade bitcoin". Flera ledande bitcoin-experter säger samtidigt till BBC att de tror att det är Wright som skapat valutan.

Bitcoin presenterades första gången 2009 av någon med pseudonymen Satoshi Nakamoto. Många personer har pekats ut, och avfärdats, under åren. Craig Wright själv pekades ut som bitcoins fader av Gizmodo och Wired i december förra året. Kort därefter greps han av polis misstänkt för någon form utav skattebrott. Craig Wright tros vara god för runt 450 miljoner dollar i bitcoins.

Avslöjandena och gripandet är en direkt orsak till att Craig Wright nu träder fram, säger han till BBC.

– Jag gör inte det här för att jag vill. Det är inte mitt eget val, säger han

– Jag vill verkligen inte vara ansiktet utåt för något.

Men än så länge går det inte att säkert säga om han är den geniförklarade skaparen, eller en listig bedragare.