Den internationella bankjätten Qatar National Bank, med kontor i ett tjugotal länder, har utsatts för ett omfattande dataintrång och nu ligger många kunders lösenord fritt tillgänliga på nätet, rapporterar IDG News.

Läs också: Hackare snodde åt sig 600 miljoner - polisen skyller på kassa switchar

Kontouppgifter, betalkortsinformation, lösenord och annan känslig information tillhörande tusentals kunder publicerades på nätet i början av förra veckan. Hackarna släppte också personlig information inhämtad från sociala medier om hundratals kunder i banken som är kungligheter, journalister eller pekas ut som spioner. Totalt släpptes 1,4GB data, uppdelat på 15 460 filer.

I ett uttalande säger QNB att de upptäckte "abnorm aktivitet i sina systemmiljöer, som omedelbart kommunicerades till relevanta myndigheter". De säger sig också ha vidtagit åtgärder för att säkerställa att kundernas konton förblir säkra, men vill inte kommentera hur attacken gått till.

Det gör däremot säkerhetsföretaget Trend Micro som analyserat materialet som hackarna släppt på nätet. De säger att attackerna genomförts med hjälp av en sql-injektion, och att de påbörjades redan i juli 2015.

Läs också: Hackare bakom banktrojanen Spyeye dömda till långa fängelsestraff

Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom angreppet. Den högerextrema turkiska gruppen Gråa vargarna har tagit på sig dådet rapporterar säkerhetsforskaren Omar Benbouazza, men det är högst osäkra uppgifter.