Vem som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, bitcoins skapare, har varit ett mysterium sedan valutan lanserades. Men igår verkade det för en stund som att mystiken skingrats.

I ett blogginlägg och i en serie intervjuer med BBC, Economist och GQ hävdade den 44-årige australiensaren Craig Wright att det är han som ligger bakom kryptovalutan. Dessutom fick han stöd från två tunga namn: Bitcoin foundations forskningschef Gavin Andresen och samma förenings grundare Jon Matonis.

Wright är inte ett helt okänt namn i sammanhanget. Redan i december pekade Gizmodo och Wired ut honom som Satoshi Nakamoto. Med skillnaden att han då inte ville säga vare sig bu eller bä. 

Craig Wright
Craig Wright.

Den här gången var Craig Wright beredd med vad han saluförde som hårda bevis. Men bevisen han lämnat för att styrka sin identitet sågades nästan omedelbart med fotknölarna av bitcoin-communityt. Det var en signatur han grävt fram ur ett gammalt meddelande som Satoshi Nakamoto lämnat.

Reddit har rasat, journalisterna som ska ha blivit duperade har hånats och många har spekulerats i om Gavin Andresen och Jon Matonis blivit hackad – eller bara gått på en riktig dunderblåsning.

Men Craig Wright ger inte upp. Hans presskontakt, för han har så klart en sådan, säger nu till BBC att affärsmannen "under de närmaste dagarna" kommer att bevisa att det verkligen är han som ligger bakom pseudonymen.

Det ska han göra genom att flytta några av de allra första bitcoins som brutits fram, och som man vet tillhör Satoshi Nakamoto.

Tekniken som ligger bakom bitcoin kallas för blockkedjan. Den fungerar som en öppen loggbok över alla transaktioner som gjorts i kryptovalutans historia. Därför går det med säkerhet att säga att vissa av de allra äldsta mynten tillhör Nakamoto.

Om Craig Wright kan visa att han faktiskt kan röra de pengarna skulle det vara ett starkt bevis för hans sak.

Fast beskedet möttes genast av en stark skepsis. På forum spekuleras i nya sätt som Craig Wright skulle kunna lura allmänheten, och en viktig fråga lämnas obesvarad: om han nu är Satoshi Nakamoto, var gav han oss inte ett ordentligt bevis från början?