Över 300 personer har anmält Telias fria surf på sociala medier till Post- och telestyrelsen. Det är sällan myndigheten sett en sådan strid ström med anmälningar, men när nätneutraliteten är i riskzonen säger folk ifrån.

I går, på världsdagen för pressfrihet, valde 27 tunga publicister att sälla sig till skaran som kritiserar Telia. I en debattartikel kallar de kampanjen för "en direkt attack mot nätneutraliteten".

När Telias kunder får surfa fritt på Facebook och andra sociala medier, men inte på svenska mediaföretags sajter, snedvrids makten över innehållet. Det är relevant kritik, och mediecheferna sätter fingret på en viktig fråga.

En av underskrifterna kommer från Sveriges Radios vd Cilla Benkö, men vad som inte nämns är att hennes eget företag har ett snarlikt samarbete med Telia.

I skuggan av debatten om fri surf på sociala medier lanserade Telia en liknande tjänst för streamat ljud. Fri surf Lyssna kostar 59 kronor i månaden och ger användaren obegränsad datamängd på Spotify, Storytel, Radio Play – och Sveriges Radio.

fri surf lyssna
Telias kampanjsida där Sveriges Radio tydligt anges.

En handfull streamingtjänster får förtur på bekostnad av konkurrenter som Apple Music, Tidal och oräkneliga podcasts. Den enda skillnaden mot fri surf på sociala medier är prislappen, men principen är densamma.

Det är inte helt oviktigt. Det visar att Telias fria surf på sociala medier inte är en engångsföreteelse, utan en av flera tjänster. Operatören är inte heller ensam om att rucka på nätneutraliteten, Tre lanserade redan förra året fri surf för Spotify.

Läs också: Ny teknik öppnar för mer propaganda och sämre pressfrihet

Den här typen av avtal är inget som mobiloperatörerna kan göra på egen hand. För att ge fri surf krävs en övenskommelse med partnerföretaget. Det gäller både Facebook, Spotify – och Sveriges Radio, vilket Telia också bekräftat för IDG.se. Annars kan operatören inte hålla koll på vilken datatrafik som ska vara fri och vilken som ska dras från surfpotten.

Det är sorgligt att se hur Sveriges Radio och Cilla Benkö å ena sidan står upp för nätneutraliteten när de drabbas, men struntar i principen om att alla aktörer på nätet ska behandlas lika när de själva har något att vinna.Svaret från Sveriges Radio: Telias fel

På onsdagskvällen lämnar Sveriges Radio en skriftlig kommentar på krönikan. Kommentaren återges här i sin helhet.

"Vi har historiskt sett haft samtal med både Telia och andra operatörer om möjligheten att låta Sveriges Radios utbud ingå som en del av operatörernas basutbud. Inga av dessa diskussioner har landat i formaliserade samarbeten.

Vi har med andra ord inget avtal med Telia. Däremot har Sveriges Radio en digital strategi som går ut på att vårt utbud ska vara tillgängligt för publiken, i alla kanaler och på alla plattformar.

Det innebär att vem som helst, eller vilket företag som helst, kan skapa tjänster och produkter där vårt innehåll delas. Och vi kommer inte att ha synpunkter på det så länge som det inte skadar Sveriges Radios trovärdighet eller används på ett sätt som står i strid med vårt oberoende.

Det vi nu måste titta närmare på, i och med Telias kampanjerbjudande, är hur man använder sig av Sveriges Radio i sin marknadsföring." 
Tomas Granryd, stf. digital direktör, Sveriges Radio

Uppföljning: "Telias fria surf på Sveriges Radio välkänt för public service-företaget"