Privatkopiering har blivit väldigt ovanligt i Sverige, det visar en ny undersökning från Elektronikbranschen.

En av tjugo mobilanvändare spelar musik, och ännu färre tittar på film som de kopierat själva. Siffrorna är ännu lägre för surfplattor, men något högre för pc-användare.

Läs också: "Copyswede står ensam som försvarare av den förlegade kopieringsavgiften"

bild
I två undersökningar har Ipsos har på uppdrag av Elektronikbranschen frågat svenskar hur de lyssnat på musik, respektive tittat på film och tv-serier under de senaste 30 dagarna. Bild: Elektronikbranschen.

– Undersökningen säger det vi hävdat länge, människor konsumerar musik och film på nya sätt nu. Nu har vi det svart på vitt. Privatkopiering är något man gjorde förr, men inte längre, säger Elektronikbranschens vd Klas Elm till IDG.se.

Branschorganisationen vill avskaffa avgiften, som i dag tas ut på alltifrån cd-skivor till mobiltelefoner, hårddiskar och spelkonsoler.

Läs också: Hovrätten tar upp avgiftsbråket mellan Samsung och Copyswede

– Det här är en signal till lagstiftarna. De behöver se över den här lagen så att vi får den ändrad en gång för alla, säger Klas Elm.

Coyswede, som ansvarar för privatkoperingsersättningen i Sverige, vill däremot inte dra för stora växlar på Elektronikbranschens undersökning.

– Vi har inte haft möjlighet att analysera sifforna, jag konstaterar bara snabbt att man frågat under en relativt kort tidsperiod. Det finns andra undersökningar som pekar åt andra riktningar, säger vd Mattias Åkerlind till IDG.se.

Han säger att Copyswede helst skulle vilja att Elektronikbranschen tog med sig den här typen av undersökningar till förhandlingsbordet, så att de gemensamt skulle kunna avgöra hur stor avgift som ska tas ut på vilka enheter.

– Hur kopieringen sker är någonting som ska vägas in när man sätter nivåerna, säger Mattias Åkerlind.