Utvecklingen av ny teknik går i ett rasande tempo och det är inte så lätt att imponera längre. Men smarta kontaktlinser är fortfarande rätt häftigt och känns lite som science fiction. Linser som kan ge oss supersyn, fungera som videokameror, sensorer. Men det är inte science fiction, tvärt om pågår produktutvecklingen redan nu, skriver IDG News.

Tekniken vi bygger in i klockor, glasögon, sensorer och kläder blir mindre. Snart är den så liten att den kan bäddas in i en elektronisk kontaktlins. För ögat tycks vara den perfekta kroppsdelen för att placera ny teknik.

Med smarta kontaktlinser krävs inga operationer, de är inga implantat. De sitter direkt på ögat och utsätts för ljus och blinkningar – vilket betyder att de kan samla in energi.

Perfekta förutsättningar för bärbar och kroppsnära teknik. Och den kan vara här snabbare än du tror. Här är varför:

Google vill äga din regnbågshinna

Alphabet med alla sina små dotterbolag pysslar med en hel del häpnadsväckande saker. Häpnadsväckande coola, eller som i fallet Verily – häpnadsväckande obehagligt. Dom vill injicera en smart kontaktlins direkt på ögongloben. En observant läsare påpekar nu att jag nyss skrev att linser inte kräver några ingrepp. Och ja, just detta är väl lite mer likt ett implantat.

För det krävs nämligen att den naturliga linsen plockas bort. En vätska injiceras sedan i dess ställe som därefter smälter samman med ögat när den stelnar. I den artificiella linsen finns lagringsutrymme, batteri, en radio och annan elektronik. Huxflux har användaren inte bara bättre syn, utan även interaktiv syn.

Läs också: Här är skärmen som är tunnare än huden på din kropp

Superlinser ska ge soldater bättre mörkersyn

Det mest uppenbara användningsområdet för linser är så klart att förbättra människors syn, utan glasögon. Det gör de redan, men forskarna på University of Michigan tror att det finns utrymme för förbättringar. De har tagit fram en lins som ögonblickligen fokuserar ögat.

I linsen har forskarna byggt in elektroniska kretsar och ljussensorer som drivs av solceller. När sensorerna känner av att ögat måste fokusera skickar ett chipp i väg ett kommando i form av en liten elektrisk ström. Den i sin tur ändrar linsens brännvidd på en bråkdel av en sekund. Linserna är framtagna för att hjälpa långsynta personer. Men också för att ge soldater bättre syn i mörkret.

Forskarna använder grafen och ett lager av kolatomer för att fånga upp hela ljusspektrat, inklusive ultraviolett ljus. Utvecklingen av superlinserna sker i samarbete med ett israeliskt företag och amerikanska militären har bidragit till kassan.

Google Glass utan Google Glass

Att blanda förstärkt verklighet med verkligt innehåll var en superhäftig idé. Om man bara slapp se så töntig ut. Google föll på den mänskliga fåfängan då de för en tid sen lanserade Google Glass. Men tänk om all den tekniken fick plats i en lins istället.

Självklart är det någon som testar. Sony till exempel. De har sökt patent för en smart kontaktlins som kan spela in video och som styrs med blinkningar. Enligt ansökan kan sensorerna känna av skillnaden mellan en frivillig blinkning och en ofrivillig. En frivillig blinkning startar inspelningen, en annan stänger av. Linsen är tänkt att få energi från ögats rörelser via något som kallas piezelektriska sensorer. Och i grund och botten har den samma delar som en digitalkamera, bara mycket, mycket, mycket mindre.

Samsung jobbar med liknande projekt där de vill ge användaren en lins som projicerar film direkt på ögat. Effekten skulle bli ungefär som Microsoft Hololens eller omtalade Magic Leaps teknik. Innehållet kommer från en app i telefonen och lagras inte i linsen.

Och på tal om Magic Leap, de har också sökt patent för någon form av smart kontaktlins. Samma princip som företagets headset, men i mindre skala. Ett av projekten fokuserar på en skapa en bild där ett virtuellt objekt svävar i verklig miljö. Det andra handlar om de ska få ljus att fokusera på en särskild brännvidd.

Läs också: Dyra sensorer bromsar utvecklingen av wearables

Linserna som ska hålla doktorn borta

Sjukvården sägs bli ett av de områden som verkligen kommer kunna få hjälp av ny teknik. Samtidigt som patienterna också tvingas lämna ut mycket information om sig själva. Några av de projekt som pågår vill hjälpa läkarna att ställa bättre diagnoser på glaukom-patienter genom att med linser övervaka patienterna 24 timmar om dygnet. Ett annat försöker ta fram smarta linser som kan mäta diabetespatienters sockervärde med hjälp av sensorer och små, små chipp. Informationen skickas sedan vidare till en app via Bluetooth.

Flera av de medicinska sensorerna har redan kommit en bit på väg och kan vara redo för marknaden inom två år. Hur lång tid det dröjer innan mer experimentella projekt blir verklighet och testas på allvar är svårare att säga, men utvecklingen går fort. Ju mindre tekniken blir, desto mer troligt är det att vi inom kort knatar runt i mörkret och spelar in våra omgivningar med inbyggda kameror styrda av våra ögonlock.