För att översätta en text eller ett meddelande krävs det att man kopierar texten och lämnar appen, för att gå till Google Translate. Så var det fram tills igår. Nu finns en ny funktion i Android som gör att texten kan översättas direkt, skriver IDG News.

Läs också: Miljarder av översatta ord – nu ska Google translate äntligen översätta samtal till vettigt språk

Översättningsfunktionen har kort sagt flyttat in i telefonens appar. Istället för att hoppa mellan olika fönster går det nu att klicka på en ikon, välja språk och sedan se texten på ett annat språk.

Den nya funktionen funkar på alla de 130 språk som Google Translate har stöd för. Alla som har en telefon eller surfplatta med Jellybean eller senare versioner av Android ska nu på ett enklare sätt kunna prata med vänner på andra språk.

Google har också filat lite på översättningen i offlineläge. De har gjort det lättare för användare att ladda ner språkpaket som kan användas när internetuppkoppling saknas. Tidigare var de filerna rätt stora, hundratals megabyte. Utrymme man kanske vill ha till annat. Nu har de minskat storleken med 90 procent till omkring 25 megabyte. Offlinefunktionen funkar dessutom också i IOS.

Läs också: Virus maskerade som mobilspel sprids via Android-butiken

För den språkintresserade kan tilläggas att tjänsten som översätter text direkt via telefonens kamera, Google Word Lens, nu också funkar för både förenklad och traditionell kinesiska.