I maj förra året beslutade tingsrätten att domännamnen till fildelningssajten The Pirate Bay skulle förverkas och framöver ägas av staten. Nu fastställer Svea hovrätt domen.

Fallet har varit unikt, då det är första gången en åklagare krävt att en adress ska försvinna från internet helt och hållet – att Internetstiftelsen i Sverige som tillhandahåller toppdomänen ska tvingas blockera adressen. I den frågan gick dock tingsrätten inte på åklagarens linje, och inte heller hovrätten.

Läs också: Avgjort: Pirate Bays domännamn förverkas - kontrolleras nu av staten

Men eftersom adressen har använts i brottslig verksamhet anser hovrätten, liksom tingsrätten, att den nuvarande innehavaren inte längre har rätt till domännamnen. Vilket i praktiken betyder att det är staten som nu kontrollerar dem.

Åklagaren menade vidare att Internetstiftelsen i Sverige, IIS, har medverkat till brott när de tilldelat, fortsatt att upplåta samt förnyat abonnemanget. Tingsrätten sa däremot att den ”medverkan” inte var att se som straffbar. En bedömning som även hovrätten gör.

Domen har inte vunnit laga kraft och det kan vara så att parterna väljer att överklaga. Elisabeth Ekstrand, chefjurist på IIS har precis tagit del av domen och säger i en kommentar:

Läs också: Piratebay.se kan leva vidare – nu överklagas domen

– Vi tycker att det är bra att saken prövats och är nöjda att hovrätten valt att fastställa tingsrättens beslut. Nu behöver vi tid att läsa igenom domen och göra en analys innan vi kan kommentera ytterligare.