– Jag tror att Model X har blivit en nagel i ögat på många bilföretag, säger Teslas nordenchef Peter Bardenfleth-Hansen.

Han står på scen i en föreläsningssal fylld av människor som jobbar inom bilindustrin på branschmässan Elektronik i fordon i Göteborg. Förmodligen är det därför han genast efter uttalandet tar upp elefanten i rummet.

– Jag säger inte att det kommer att bli David mot Goliat i förhållande till Volvos XC90. Faktiskt tror jag att XC90 kommer att vara vår bästa vän på den svenska marknaden. Den hjälper till att öka intresset hos branschen och hos konsumenterna, säger Peter Bardenfleth-Hansen och mässhallen kan andas ut.

Läs också: Visst kan du köpa Tesla Model X för under miljonen – här är hela prislistan

Intresset för Teslas bilar kommer att öka i Sverige i takt med att Volvo får ut laddhybrider, och till sist fullfjädrade elbilar på marknaden menar han.

– Först när vi fått fler människor att börja bygga elbilar kommer vi att ha lyckats. För att bli framgångsrika behöver vi företag som Volvo som rör sig mot mer hållbara transportmetoder, säger Peter Bardenfleth-Hansen.

Med nyligen utannonserade Model 3 vill Tesla börja bygga bilar för en bredare marknad. Men det betyder inte att de glömt bort historien.

Peter Bardenfleth-Hansen talar kort om företagets allra första produkt, sportbilen Roadster som byggdes i 2 500 exemplar i samarbete med Lotus.

– Vi skulle ha älskat att bygga fler, men om ingen annan än ni lyssnar, då kan jag förmodligen berätta för er att vi kommer att tillverka den igen. Den kommer att se lite annorlunda ut, vara lite snabbare och bli lite större, säger Peter Bardenfleth-Hansen.

Från scenen jämför han också Roadstern, som slutade produceras för fyra år sedan och hade en räckvidd på över 35 mil, med dagens konkurrenter.

Läs också: "Tesla är en wannabe" – Volvo-ingenjör sågar hajpad autopilot

– De flesta elbilar på vägarna i dag kan fortfarande inte klara mer än 20 mil. Jag tror att tillverkarna kan göra bilar som kan köra mycket längre än så, men de är inte intresserade av det ännu. Det skulle kannibalisera på deras egna produkter, därför behövde någon annan komma in och visa alla vad som var möjligt, säger Peter Bardenfleth-Hansen.

Peter Bardenfleth-Hansen, som själv jobbat på Tesla i sex år, beskriver tempot som att ett år på Tesla motsvarar fyra eller fem år på en vanlig biltillverkare.

– Kan du tänka dig hur det är att hoppa på ett löpband som snurrar i högsta hastigheten, och fortfarande verka som att allt är som vanligt? Det är ungefär så det känns att börja på ett företag som Tesla, säger han.